najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Potpisani sporazumi u interesu srpskog naroda na Kosovu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da su sporazumi danas postignuti u Briselu, dobri po srpski narod na Kosovu, a kao najvažnije izdvojio je formiranje Zajednice srpskih opština, koja će, kako je naveo, imati veoma široka ovlašćenja.

Premijer je istakao da sada više ne postoje prepreke za to Srbija da otvori prvo poglavlje u pregovorima sa EU i najavio da će obelodaniti sva četiri danas potpisana sporazuma.

“Zajednica (srpskih opština) će imati svog predsednika, potpredsednika, skupštinu, savet, grb i zastavu. Ona će odlučivati o sva četiri pitanja iz briselskog sporazuma – od zdravstva, školstva  urbanog i ruralnog planiranja i ekonomskog razvoja, do toga da ćemo moći da je finansiramo iz Srbije. Neddvosmisleno se kaže da Srbija ima pravo da je finansira, bez poreza i taksi”, naveo je večeras Vučić u izjavi za Radio-televiziju Srbije.  

Premijer je najavio da će septembra posetiti Kosovo i svih deset opština koje će činiti buduću Zajednicu srpskih opština. To su četiri opštine na severu: Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, kao i opštine Gračanica, Štrpce, Novo Brdo, Ranilug, Pasjane, Parteš i Klokot.

Pored sporazuma o Zajednici srpskih opština, postignut je i dogovor i potpisani su sporazumi i o telekomunikacijama, o slobodi kretanja preko mosta na Ibru i o energetici.

Kako je napomenuo premijer Srbije, sporazum o energetici je potpisan, ali bez saglasnosti oko operativno-distributivnog sistema i imovine.

“Po prvi put ćemo imati i snabdevača i trgovca električnom energijom, to će biti ćerka-kompanije EPS”, rekao je Vučić.

“Nismo se dogovorili o operativno-distributivnom sistemu. Oni su pokušali da nas varaju oko imovine. Oni su napisali da smatraju da je to njihova imovina. Mi smo odmah napisali da smatramo da je to, u skladu sa Ustavom, imovina Republike Srbije”, kazao je Vučić.

On je naveo da očekuje probleme u vezi sa ovim sporazumom.    

Prema Vučićevim rečima, u oblasti telekomunikacija se ništa ne menja.

“Srbi sa Kosova, kada pozivaju Srbe u centralnoj Srbiji, i dalje okreću samo 011, i obrnuto, mi kada pozivamo Mitrovicu, okrećemo samo 028, bez ikakvog pozivnog broja”, kazao je Vučić.

Govoreći o mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, on je poručio da građani u severnoj Mitrovici ne treba da brinu.

“Oni su hteli da otvore Ulicu Kralja Petra, i ona će odlukama koje su danas potpisane biti pešačka zona. U tu ulicu se neće ulaziti kamionima i to će biti pešačka zona koju Srbija gradi i postoji svo obezbeđenje za to”, rekao je Vučić.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike