U trendu

Potpisnici Sporazuma sa narodom: Sednica o Kosovu nova rijaliti seansa i glumatanje Vučića

Političke stranke, pokreti i savezi koji su potpisali Sporazum sa narodom najavili su da neće učestovati na sednici Skupštine Srbije posvećenoj Kosovu i Metohiji, zakazanoj za ponedeljak, 27. maj, navodeći da to zasedanje „nije ništa drugo do rijaliti seansa i novo glumatanje predsednika Srbije sa lažnom opozicijom“.

Potpisnici Sporazuma sa narodom su naveli danas u saopštenju da time „dosledno poštuju obavezu prema gradjanima da će kao opozicija napustiti rad skupština u kojima je režim ukinuo demokratska načela i temelje parlamentarizma i time oduzeti bilo kakav legitimitet režimu“.

„Eventualno učešće na zasedanju Skupštine Srbije i prekid bojkota od strane nekog od potpisnika Sporazuma, bilo bi kršenje potpisane obaveze prema gradjanima i ta organizacija ili pojedinac prestao bi da bude deo Sporazuma sa narodom“, stoji u saopštenju.

Potpisnici su najavili da će nastaviti „borbu za slobodne i poštene izbore i slobodne medije, uz obavezu da sve dok se ne ispune traženi uslovi da bi izborni proces bio slobodan, na takvim izborima neće učestovati“.

„Dok se odlučivanje ne vrati u institucije i dok mediji ne budu slobodni, svaka odluka doneta u ovakvim uslovima, a koja se tiče vitalnih nacionalnih i ekonomskih interesa zemlje, mora biti preispitana nakon uspostavljanja demokratske vlasti“, dodaje se u saopštenju.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković ranije je zakazala posebnu sednicu parlamenta za ponedeljak, 27. maj.

Na toj sednici će o situaciji na Kosovu govoriti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.