Povampirene ustaše u Srbu su naslednici fašističke NDH

Foto: Beta

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da nije istina da protestna nota koju je Srbija zbog poništenja osudjujuće presude nadbiskupu Alojziju Stepincu uručila hrvatskom ambasadoru u Beogradu podseća na bivšeg predsednika Slobodana Miloševića.

„Možda naša protestna nota Hrvatskoj ministra Kovača lično podseća na Miloševića, što svakako nije istina, ali povampirene ustaše danas u Srbu ni na šta i ni na koga ne podsećaju, nego oni jesu naslednici fašističke ustaške NDH i Ante Pavelića“, rekao je Dačić u saopštenju.

Povodom izjave ministra spoljnih poslova Hrvatske Mire Kovača da je protestna nota jeftin napad koji podseća na Miloševića, Dačić je saopštio i da u toj protestnoj noti nema, kako je Kovač naveo „lažnih citata“.

Dačić je rekao da su u protestnoj noti navedene doslovne izjave Stepinca izrečene na Uskrs 1941. godine u zagrebačkoj katedrali posvećenoj Bogorodici, gde on propoveda lojalnost fašističkoj ustaškoj NDH, kao i citat iz njegove okružnice biskupima gde kaže da je NDH najznamenitiji dogadjaj u životu hrvatskog naroda i odavno sanjani i željeni ideal.

On je dodao i da je Stepinac u oktobru 1946. godine prekinuo svoje sudjenje „samo da izjavi da pokrštavanje Srba nije ispravan naziv, nego se radi o verskom prelazu“.

„Ovo su istorijske činjenice, koje nemaju nikakve veze sa Miloševićem. Dok je Hitler za Nemce i ceo svet simbol zla, za hrvatsku vlast NDH je ostvarenje hrvatskog sna, Ante Pavelić i ustaše simbol herojstva, a sa njim i njihov duhovnik Stepinac, simbol svetosti. Za to su dokaz i današnje slike ustaškog divljanja u Srbu“, naveo je Dačić.

On je poručio da Srbija hoće dobre odnose sa Hrvatskom, ali ne „po cenu da se ratni zločinci pretvaraju u navodne mučenike“.

Hrvatskom ambasadoru u Beogradu Gordanu Markotiću juče je uručena protestna nota u kojoj se poništenje osudjujuće presude nadbiskupu Alojziju Stepincu ocenjuje kao rehabilitacija fašizma i ustaške NDH i podseća da UN i EU izričito zabranjuju restauraciju fašizma i fašistoidnih ideologija.

Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač ocenio je danas da protestna nota Srbije zbog poništenja presude hrvatskom kardinalu Alojziju Stepincu predstavlja jeftin pokušaj destabilizacije Hrvatske, a da njen rečnik podseća na vremena nekadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića.

„Ta nota je jedan jeftin pokušaj destabilizacije Hrvatske u ovom osetljivom razdoblju nakon raspuštanja Hrvatskog sabora i pre proslave operacijeOluja“, rekao je Kovač, prenela je agencija Hina.

On je naveo da je „to jedan recept iz ’90-ih godina i da rečnik podseća nažalost na vremena Slobodana Miloševića i velikosrpsku agresiju“.

Hina navodi da je Kovač pozvao vlasti u Srbiji da se u javnoj komunikaciji koriste „racionalnim, razumnim rečnikom“ kako bi se gradili dobrosusedski odnosi“.

„Ove kvalifikacije i moram reći izmišljotine… koje se tiču kardinala Stepinca su neprihvatljive. Tu se radi o mešanju u unutrašnje stvari Hrvatske“, rekao je Kovač.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar