najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Povećana opasnost od bolesti zbog migranata

Direktor Instituta za javno zdravlje u Nišu Branislav Tiodorović izjavio je danas da zbog velikog broja migranata koji svakodnevno prolaze kroz Srbiju postoji opasnost od prenosa određenih bolesti, poput dečije paralize ili virusa MERS, i dodao da je zbog toga potrebno da čitav zdravstveni sistem savršeno funkcioniše.

Tiodorović je rekao da nema razloga panici, ali da je povećan oprez neophodan.

“Sanitarna inspekcija mora da kontroliše saobraćajna sredstva i punktove jer se tamo migranti susreću sa našim ljudima. Instituti za javno zdravlje u celoj zemlji moraju da preuzmu preventivne mere ranog otkrivanja obolelih, a zdravstveni sistem da ih leči”, kazao je Tiodorović.

On je istakao da je u slučaju određenih bolesti, kao što je dečija paraliza, veoma bitno da obuhvat vakcinacije dece u našoj zemlji bude što veći.

“Najveći broj migranata dolazi iz Sirije i sa Bliskog istoka. Sirija je nekada imala odličnu vakcinaciju protiv dečije paralize, ali je zbog rata nema već godinama, tako da se među migrantima može da pojavi neko ko je izvor infekcije”, istakao je Tiodorović.

Prema rečima Tiodorovića, naš sistem za sada dobro funkcioniše, ali ukoliko se broj migranata bude drastično povećao, to može dovesti do humanitarne katastrofe i zbog toga nam je potrebna pomoć Evropske unije i svih njenih partnera.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike