U trendu

Poverenica osudilia izjavu načelnice urgentne službe u Čačku

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je danas izjavu načelnice urgentne službe čačanske bolnice Biljane Kovačević da u hitnoj službi nisu podjednako u stanju da rade medicinska sestra sa 23 godine i ona sa 53 i ocenila da je to diskriminacija po starosti.

Biljana Kovačević je na konferenciji za novinare u Opštoj bolnici Čačak, obrazlažući svoje tvrdnje da medicinska sestra Vesna Vujičić „ne doprinosi kvalitetnom funkcionisanju urgentne službe“, rekla: „Znate, svima nama ističe vreme za rad u nekoj službi, ne može u hitnoj službi isto raditi medicinska sestra sa 23 i medicinska sestra sa 53 godine – da se ne lažemo“.

Poverenica je u saopštenju navela da takva izjava osporava kvalitet rada žena zbog njihovih godina, omalovažavajući njihovo znanje, kompetencije i iskustvo, i predstavlja diskriminaciju na osnovu starosti.

Istraživanja i podaci poverenika za zaštitu ravnopravnosti, pokazuju da se žene u Srbiji teže zapošljavaju, lakše bivaju otpuštene, češće su primorane da rade u sivoj zoni, a godine starosti predstavljaju jedan od čestih osnova diskriminacije, zbog čega ta izjava ima dodatnu težinu, kazala je poverenica.

Ona je dodala da takvi stavovi stvaraju pravnu nesigurnost i doprinose širenju medjugeneracijskog nerazumevanja koje je štetno za razvoj celog društva, a posebno za tržište rada i zapošljavanja.

Brankica Janković je podsetila da je diskriminacija zabranjena po osnovu pola, invaliditeta, starosnog doba, nacionalne pripadnosti, članstva u političkim, sindikalnim i drugim organizacijama, kao i drugim stvarnim i pretpostavljenim ličnim svojstvima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar