U trendu

Poverenik: Loš plasman i ocena Srbije – ozbiljno upozorenje

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić danas je povodom objavljivanja svetskog Indeksa vladavine prava, izjavio da generalno loš plasman Srbije, najlošiji plasman u regionu i konkretne nezadovoljavajuće ocene predstavljaju veoma ozbiljno upozorenje.

Srbija je po indeksu demokratije britanskog Ekonomista pala za dva mesta i sada je 66. na listi od 165 zemalja i dve teritorije.
U izveštaju za 2017. godinu Srbija je kao i prethodne godine svrstana u kategoriju „manjkavih demokratija“ dok je u domenu slobode medija ocenjena kao „prilično neslobodna“.
U saopštenju poverenik je izrazio zabrinutost da bi slika o stanju vladavine prava u Srbij mogla i dodatno biti pogoršana usled nekih od aktivnosti na planu izmena Ustava, zakonodavnom planu i praksi.

Prema povereniku, iako najviše pažnje privlače oštre reakcije stručne javnosti na Nacrt amandmana na Ustav čiji zadatak je bio da obezbede nezavisnost u funkcionisanju pravosudnih organa, a koji su artikulisani tako da bi po oceni struke njihovo usvajanje proizvelo upravo obrnut efektan, pažnju zaslužuju i mnogi drugi problemi.

Poverenik je dodao da je u više navrata upozoravao na brojne probleme u oblasti slobode pristupa informacija i zašite podataka o ličnosti.

Podseća se da je predlog izmena Zakona o slobodnom pristupa informacijama od javnog značaja stavljen  u proceduru još 2012, ali ga je nova vlast povukla i da posle više od pet godina nema apsolutno nikakvih rezultata.

„Slično i gore stanje i sa novim zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, koji je neophodan. Radna grupa Vlade u tu svrhu formirana, imala je zadatak da okonča svoj posao do sredine 2013, ali izostao je bilo kakav rezultat. I aktuelni Nacrt zakona o kome je upravo okončana javna rasprava je daleko ispod prihvatljivog nivoa“ piše u saopštenju.

Poverenik je podsetio da je upozoravao i na to da su predlozi nekih zakona, poput Zakona o odbrani, Zakona o nacionalnom registru DNK, Zakona o BIA u suprotnosti sa demokratskim standardima ljudskih prava, odnosno odredbama Ustava Srbije.

Dodaje se da je poverenik u više navrata upozoravao i Vladu i Skupštinu da se u praksi uspostavlja sistem neodgovornosti „elite“ za kršenje zakona, pa se tako prekršajni, a pogotovo krivični postupci najčešće ne pokreću ili se vode tako da izvesno zastarevaju, a u izuzetnim prilikama kad se okončaju sankcije su zanemarljive, nekad gotovo tragikomične.

„S tim u vezi sasvim je u skladu činjenica da je medju svim lošim ocenama na Indeksu vladavine prava ubedljivo najlošija ocena koji je dobila za ‘kažnjavanje zvaničnika za zloupotrebe položaja'“, naveo je povernik.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.