najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Povratničko naselje u Zvečanu biće gotovo za dve godine

Izgradnja naselja „Sunčana dolina“ u Zvečanu, za Srbe raseljene s Kosova i Metohije, biće završena za dve godine, a Kraljevo će biti prioritet kada je reč o povratku raseljenih, rekao je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

U Kraljevo je od početka sukoba 1999. godine, pristiglo više od 20.000 raseljenih osoba sa Kosova.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Djurić je danas razgovarao sa gradonačelnikom Kraljeva Predragom Terzićem o uslovima za povratak tih porodica na Kosovo.

Dogovoreno je da kraljevačka gradska vlast bude uključena u proces registracije porodica koje su zainteresovane za povratak na Kosovo i život u naselju Sunčeva dolina, čije bi naseljavanje trebalo da započne po završetku izgradnje za dve godine.

„To znači da bi mi trebalo u prvoj polovini 2017. godine, da ljudima počnemo da predstavljamo gde bi se to tačno vratili, kako izgledaju te kuće u kojima bi svako od nas poželeo da živi jer nije reč o socijalnom zbrinjavanju, već o kvalitetnom i lepom smeštaju“, kazao je Marko Djurić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je dodao da se naselje Sunčana dolina nalazi na bezbednom mestu, u srpskom okruženju uz pristup svim infrastrukturnim objektima i školama, kao i da je predvidjena pomoć pri zapošljavanju jednog člana iz onih porodica koje bi se tamo naselile.

Djurić je kazao da će se gradsko rukovodstvo Kraljeva uključiti u identifikaciju zainteresovanih porodica za povratak u naselje Sunčeva dolina.

On je dodao da su pojedine medjunarodne organizacije nametale kao rešenje „integraciju u mesto raseljenja“, a ne povratak na Kosovo, što je ocenio kao duboko pogrešno.

„Neke medjunarodne organizacije kao da su želele da ti ljudi ostanu trajno van Kosova i Metohije, pomažući samo one projekte koji se odnose na trajno zbrinjavanje ovde“, rekao je Djurić.

On je istakao da podrška treba da ide u dva smera  –  pomoć onima koji trajno ostaju i šansa za onima koji žele da se vrate.

Djurić je izjavio i da je pretnja ratom zbog demarkacije linije sa Crnom Gorom, štetna i po Albance i po Srbe.

„Mi gospodina (Aljbina) Kurtija poznajemo mnogo ranije i znamo kakvo destruktivno njegovo delovanje ume da bude. Lično smatram da pretnja ratom šteti i Albancima i Srbima, da ona nije utemeljena željama naroda i mislim da radni, obični i pošteni ljudi, ne žele da vide budućnost svoje dece u bilo kakvim sukobima“, kazao je Djurić.

Djurić je ocenio da se opozicija na Kosovu ne bavi pitanjima od značaja u katastrofalnoj ekonomskoj situaciji.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike