U trendu

Poziv na zajedništvo, ali uz razmimoilaženja

Učesnici ministarskog sastanka OEBS-a u Beogradu pozvali su danas na zajedništvo u rešavanju gorućih pitanja poput borbe protiv terorizma i krize u Ukrajini, ali su predstavnici najuticajnijih zemalja izneli različita mišljenja o načinima za postizanje rešenja.

Predstavnici Zapada rekli su da se kriza u Siriji može razrešiti samo političkom tranzicijom, što je značajno i za borbu protiv Islamske države, dok je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao da se teroristi „ne mogu deliti na dobre i loše momke“ i da pregovori moraju da se vode izmedju civilnih predstavnika u odgovarajućim delegacijama.

Državni sekretar SAD Džon Keri rekao je da je deo strategije razgovora u Beču o Siriji da se obezbedi politička tranzicija što će omogućiti da se svi ujedine u borbi protiv Islamske države – i sirijske snage i opozicione snage.

„Zamislimo koliko se to može brzo rešiti, za samo nekoliko meseci, ako obezbedimo takvo političko rešenje“, rekao je Keri, dodajući da se Islamska država u Siriji ne može poraziti samo vazdušnom kampanjom, već da je potrebno uključenje arapskih kopnenih snaga.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini rekla je da je za terorizam moguće samo medjunarodno rešenje, dodajući da se pretnja od Islamske države može otkloniti samo uspostavljanjem mira u Siriji, za šta je dijalog u Beču ključan.

I francuski državni sekretar Arlem Dezir je rekao da je jedino dugoročno rešenje za Siriju politička tranzicija i smena predsednika Bašara el Asada.

Lavrov je, s druge strane, rekao da su sukobi posledica spoljnog mešanja u unutrašnje stvari i dodao da treba naučiti lekcije iz prošlosti, posebno iz Arapskog proleća.

„Intervencija NATO protiv Jugoslavije 1999. je bila otvaranje Pandorine kutije u Evropi. Nažalost naši zapadni partneri nisu izvukli prave zaključke iz kosovske tragedije“, rekao je Lavrov.

Ruski i zapadni ministri su izrazili saglasnost da je za rešenje u Ukrajini potrebno sprovesti sporazume iz Minska, ali se u daljim ocenama izrazili suprotna gledišta.

Nemački ministar spoljnih poslova Frank Vlater Štajnmajer izjavio je da je prekidom sukoba u Ukrajini postignuta neka vrsta ravnoteže, ali da je potpuna primena sporazuma iz Minska još daleko.

Štajnamajer je rekao da nedavni incident na granici Turske i Sirije pred OEBS postavlja zahtev da li ima sredstva kojima može da utiče na smanjenje vojnih dejstava i uspostavljanje struktura koje će preduprediti buduće krize.

Italijanski ministar spoljnih poslova Paolo Djentolini izjavio je da je situacija u Ukrajini i dalje napeta i krhka i da, uprkos postignutom kompromisu, i dalje ima pojedinačnih epizoda nasilja. Dodao je da situacija na terenu mora biti rešena medijacijom radnih grupa, ali da treba pojačati i operativne instrumente.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavlo Klimkin rekao je da je Ukrajina spremna da se uključi u borbu protiv terorizma, kao i da je spremna da sprovede dogovore iz Minska, ali i pozvao Rusiju da utiče na njihovo sprovodjenje i da povuče svoje snage i oružje s istoka Ukrajine.

Predsedavajući OEBS-u, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je tokom predsedavanje Srbije najveći izazov bila deeskalacija u i oko Ukrajine.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, otvarajući ministarski savet OEBS-a u Beogradu, da je potreban jedinstven i univerzalan odgovor medjunarodne zajednice u borbi protiv terorizma, izbegličke krize i svih drugih problema sa kojima se svet danas suočava.

„Samo ujedinjena porodica, u kojoj se čuje glas svakog člana“ može da izbegne opasnost da ‘male grudve’ izazovu velike lavine“, rekao je Vučić.

Nužnost jedinstva u borbi protiv terorizma istakao je i generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer. „Moramo da pokažemo da kao organizacija činimo sve da sprečimo terorizam“, rekao je Zanijer na otvaranju ministarskog sastanka OEBS i dodao da je za to potrebno rešiti probeleme unutar društva, podstaći toleranciju i medjusobni dijalog.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar