najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Pred Specijalnim sudom biće Tači, Čeku, Veselji

Prištinski novinar Miljaim Zeka ponovo je naveo imena nekolicine najviših zvaničnika Kosova za koje veruje da će biti optuženi u Hagu pred Specijalnim sudom za ratne zločine počinjene od strane pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova.

Zeka je na Prvom kanalu RTK rekao da će optužnice biti podignute protiv lidera i funkcionera Demokratske partije Kosova: ministra spoljnih poslova Hašima Tačija, predsednika Skupštine Kosova i njegovog zamenika Kadrija Veseljija i Džavita Haljitija, ministra bezbednosnih snaga i bišeg komandanata Glavnog štaba OVK Agima Čekua.

Prema njegovim rečima, pred sudom će se naći i nezavisni poslanik Šaip Muja, poslanik Samoopredeljenja Redžep Seljimi i bivši komandant Glavnog štaba OVK Bislim Zurapi.

Zeka je rekao da će medju optuženima biti i dva poslanika Alijanse za budućnost Kosova, ali nije naveo njihova imena.

Novinar Miljaim Zeka ranije je izjavio da poseduje spisak “sa pečatom tužilaštva”, na kome se nalaze imena ljudi koji će biti optuženi pred specijalnim sudom za ratne zločine počinjene nad Srbima.

Ministarstvo spoljnih poslova Holandije objavilo je da će Specijalni sud za ratne zločine koje su počinili članovi Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) početi da radi tokom godine u Hagu i da je o tome postignuta saglasnost sa Evropskom unijom.

Sud će se baviti se teškim zločinima koje su 1999. i 2000. godine počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova protiv etničkih manjina i političkih protivnika, navelo je holandsko Ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju.

Sud će biti sastavljen od medjunarodnih sudija, a prostorije će mu biti u bivšim zgradama Evropske policije, Evropola, u Hagu. Delovaće pod pokroviteljstvom Evropske unije koja će ga i finansirati.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike