U trendu

Predlog ruske rezolucije osuđuje sve zločine

U nacrtu rezolucije o Bosni i Hercegovini, koju je Ruska delegacija u Ujedinjenim nacijama podelila članicama Saveta bezbednosti, najoštrije se osuđuju zločini koji su počinjeni tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije i naglašava odgovornost država da poštuju relevantne obaveze po međunarodnom pravu.

Ceo tekst predloga rezolucije objavio je danas na svom sajtu Radio Sputnik.

U rezoluciji se osuđuju „veoma ozbiljni zločini“, koji su počinjeni u vreme konflikta u bivšoj Jugoslaviji nad ljudima različite etničke i verske pripadnosti.

Naglašava se odgovornost država da poštuju relevantne obaveze po međunarodnom pravu, kako bi se „okončala nekažnjivost i krivično procesuirali odgovorni za veoma ozbiljne zločine koji se tiču međunarodne zajednice u celini“.

Izražava se saučešće žrtvama na svim stranama konflikta, kao i njihovim porodicama i pozivaju države članice da nastave da pružaju dugoročnu podršku preživelima.

Rezolucijom se pozdravlja rad Međunarodne komisije za nestala lica i Instituta za nestala lica Bosne i Hercegovine, koji locira i identifikuje ostatke žrtava u Bosni i Hercegovini, a koji je, kako se ocenjuje, dao značajan doprinos izvođenju počinilaca pred lice pravde.

Potvrđuje se podrška Mirovnom sporazumu, kao i Parisko-dejtonskom Sporazumu o stvaranju Federacije Bosne i Hercegovine od 10. novembra 1995. i apeluje na strane da se striktno pridržavaju obaveza prema ovim sporazumima.

„Primarna odgovornost za dalje uspešno sprovođenje Mirovnog sporazuma leži na vlastima u samoj Bosni i Hercegovini“, navodi se u tekstu i apeluje na „Bošnjake, Hrvate i Srbe, kao konstitutivne narode i na sve građane Bosne i Hercegovine iz oba entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, da unapređuju mir, pravdu, toleranciju i pomirenje“.

Navodi se i da se rezolucija predlaže zbog namere da se mirno rešavaju sukobi u skladu sa ciljevima i principima Povelje UN, ali i zbog potvrđivanja „predanosti očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih država na teritoriji bivše Jugoslavije u okviru njihovih međunarodno priznatih granica“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar