Predsednica Skupštine Srbije i zvaničnik Kine o strateškom partnerstvu

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i potpredsednik Svekineskog narodnog kongresa Kine Đi Bingsaun podvukli su danas u Beogradu da Srbija i Kina grade sveobuhvatno strateško partnerstvo i da odnose karakteriše uzajamno poverenje i podrška u najvažnijim pitanjima, saopštila je Skupština.

Gojković je naglasila da Srbija visoko ceni dolazak potpredsednika Svekineskog narodnog kongresa na danačji prijem povodom stupnja Aleksandra Vučića na dužnost predsednika Republike, što, kako je ocenila, svedoči o značaju koji Kina pridaje saradnji sa Srbijom i prijateljskim odnosima.

Gojković je ocenila da će predstojaća poseta predsednika Svekineskog narodnog kongresa Džang Deđianga Srbiji biti prilika za dalje unapređenje odnosa medju skupštinama, ekonomsko-trgovinske saradnje i produbljavanje veza Srbije i Kine u kulturi.

Maja Gojković je zahvalila Kini zbog nepriznavanja nezavisnosti Kosova i zbog podrške Srbiji u međunarodnim forumima, a ponovila da je stav Srbije podrška politici „jedne Kine“.

Predsednik Svekineskog parlamenta rekao je da će Kina nastaviti da dosledno podržava Srbiju u vezi s pitanjem Kosova, i da u potpunosti podržava opredeljenje Srbije za članstvo u EU.

On je izrazio uverenje da će stupanjem Srbije u EU, Kina steći još jednog „važnog i pouzdanog partnera“ u toj organizaciji.

„Gojković i Bingsaun konstatovali su izuzetan napredak u oblasti ekonomske i trgovinske saradnje, a posebno kada je reč o realizaciji infrastrukturnih projekata. Predsednik svekineskog kongresa istakao je da Srbiji pripada jedna od najvažnijih uloga u inicijativi ‘Jedan pojas jedan put’, kao i formatu ’16 plus 1′, odnosno ‘Kina i zemlje Centralne i Istočne Evrope’ što će ubrzati ekonomski razvoj Srbije“, navodi se u saopštenju.

Bingsaun je naglasio da projekti, dogovoreni i sprovedeni, predstavljaju uvod u još intenzivniju saradnju na ekonomskom planu i da će Kina nastaviti da podstiče investitore da posete Srbiju.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike