U trendu

Predsednik pokreta Oslobodjenje položio venac na grobu Karadjordja

Predsednik pokreta Oslobodjenje Mladjan Djordjević položio je danas venac na grobu vodje Prvog srpskog ustanka Karadjordja Petrovića na Oplencu i čestitao gradjanima Srbije Sretenje i Dan državnosti.

Kako je saopšteno, Djordjević je rekao da je Sretenje uz Vidovdan najveći srpski praznik kojim se proslavlja susret Boga i čoveka, ali i susret srpskog naroda sa slobodom.

„Ustanak u Marićevića jaruzi koji je predvodio vožd Karadjordje bio je najava slobode za srpski narod. Karadjordje je naš nacionalni uzor i smernica, čovek koji je položio glavu u temelje srpske državnosti“, rekao je on.

Predsednik Oslobodjenja je dodao da je na današnji dan 1835. godine donet prvi srpski ustav što je, kako je rekao, dokaz da je „Srbija imala i ratnike i junake, ali i učene ljude koji su znanjem i obrazovanjem činili da ova zemlja postane slobodna i samostalna“.

„Danas su nam upravo potrebni ljudi spremni da ulože energiju i znanje da Srbija dodje do oslobodjenja koje je 1804. započeo vožd Karadjordje“, zaključio je Djordjević.

Djordjević je danas prisustvovao liturgiji u šumadijskom selu Ralja, nakon čega se u tom mestu sastao sa uglednim domaćinima, saopštilo je Oslobodjenje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.