U trendu

Predsednik Slovenije podržao napore Kosova i Srbije da pregovorima reše probleme

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je danas u Prištini da Ljubljana podržava napore Kosova i Srbije da pregovorima rešavaju otvorene probleme.

„Značajno je da se rešavaju problemi i da se produbi opšta saradnja. Dajem sebi za pravo da vam kažem da nastavite dijalog, ne samo da rešavate probleme izmedju dve zemlje, već i za stvaranje dobre klime za region, kako bi se EU ubedila da i ove zemlje treba da budu deo Unije“, kazao je Pahor na svečanoj sednici Skupštine Kosova.

On je kazao da podržava Strategiju EU za proširenje na Zapadnom Balkanu i zahtev za rešavanje pitanja granica sa susedima.

„U tome će vam Slovenija pomoći. Odgovornost je EU da otvori vrata, ali smo mi odgovorni za saradnju. To je težak zadatak, ali se na kraju isplati. Zemlje regiona trebaju da saradjuju kako bi se obezbedila bolja budućnost“, kazao je slovenački predsednik.

On je rekao da je u Prištinu došao kao prijatelj svih koji žive na Kosovu u periodu kada se obeležava deseta godišnjica proglašavanja nezavisnosti.

„Veoma je značajno da Kosovo obezbedi i unapredi prava zajednice i da nezavisno od problema, poboljša odnose sa susedima“, kazao je Pahor.

Predsednik Slovenije sastao se danas i sa predstavnicima Srpske liste koji su tokom razgovora naveli da je za Srbe na Kosovu i Metohiji od najvećeg interesa očuvanje mira i bezbednosti kao preduslova za opstanak, ali i povratak Srba i uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO).

„Predsednik Pahor se složio da je potrebno da se započne formiranje ZSO, jer je njeno formiranje medjunarodna obaveza kosovskih institucija“, saopštila je Srpska lista.

Predsednik Slovenije razgovarao je juče sa predsednikom Kosova Hašim Tačijem, dok se danas susreo i sa predsednikom kosovskog parlamenta Kadrijem Veseljijem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.