U trendu

Predstavnici pijačnih prodavaca otišli na razgovor sa predsednikom Srbije

Pedstavnici pijačnih prodavaca, koji danas protestuju u Boegradu jer su obavezni da uvedu fiskalne kase, otišli su u Predsedništvo Srbije na razgovor sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Kako su agenciji Beta rekli organizatori protesta, na razgovor su otišla trojica predstavnika prodavaca, nakon što su iz Predsedništva dobili poziv na sastanak.

Više stotina pijačnih prodavaca iz cele Srbije trenutno blokira kružni tok na Slaviji, zbog čega su velike gužve u saobraćaju.

Oni su jutros krenuli od Tržnog centra „Ušće“, Brankovim mostom stigli su do Zelenog venca pa Terazijskim tunelom i Makedonskom ulicom do zgrade RTS.

Zatražili su od RTS-a da obaveštava o protestu, kako bi se njihov glas čuo i na tom servisu. Potom su Takovskom ulicom došli do Predsedništva Srbije i posle kraćeg zadražavanja uputili su se ka Slaviji.

Ranije danas predstavnik Udruženja pijačnih prodavaca Srbije Srdjan Praštalo kazao je za agenciju Beta da „pijaca ne može da preživi fiskalnu kasu“.

„Nama je obećao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, par dana pred izbore, da će nas primiti posle izbora. Izbori su prošli pre sedam dana, a neki ljudi su dobili iznenadno i urgentno termin od sat vremena, nama treba samo 15 minuta, da čujemo njega, koji je dobio skoro 2,5 miliona glasova izmedju ostalog i od ovog naroda, a ne od vanzemaljaca“, rekao je on.

Praštalo je naveo da od Vučića očekuje da pijačnim prodavcima kaže otvoreno da li su sramota Srbije, ili želi da im pomogne da opstanu kao preduzetnici.

On je kazao da su spremni da plate i ukoliko treba veći porez, ali da pijaca ne može da preživi „fiskalizaciju“.

Prethodno su pijačni prodavci u Beogradu protestovali 14. i 31. marta.

Prema novom Zakonu o fiskalizaciji, koji je stupio na snagu 1. januara, prodavci na pijacama moraće da imaju kase i da izdaju fiskalne račune počev od 1. maja ove godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.