U trendu

Predstavnici Udruženja 'Jedan od pet miliona': Nema uslova za fer izbore u Srbiji

Predstavnik Udruženja Jedan od pet miliona, student Martin Bežinarević izjavio je danas u Beogradu da bi se izlaskom na izbore koje raspiše vlast Aleksandra Vučića, njemu dao legitimitet i prekršio „Sporazum s narodom“.

„Mogućnost za fer izbore već ne postoji. Po ‘Sporazumu s narodom’ potrebno je šest do devet meseci slobodnih medija, a za to nema niti vremena ni mogućnosti. Čak i da se ovog trenutka svi režimski mediji nekako osamostale i dobiju objektivnost taj rok se neće ostvariti“, rekao je Bežinarević novinarima ispred Filozofskog fakulteta.

Po njegovim rečima, „Sporazum s narodom“ obavezuje potpisnike na bojkot izbora koji nisu fer i ukoliko bi to neko prekršio, više ne bi mogao da bude deo protesta „Jedan od pet miliona“.

On je pozvao javne ličnosti da o izborima ne daju „lakomislene“ izjave kojima se „ruši integritet protesta“ i pomenuo predsednika Pokreta slobodnih gradjana Sergeja Trifunovića.

„Bojkot je jedina opcija“, rekao je Bežinarević, navodeći da je „Sporazum s narodom“ proistekao iz protesta „Jedan od pet miliona“.

Po oceni studentkinje Valentine Reković, iz Udruženja „Jedan od pet miliona“, nema vremena za „formiranje društvene situacije“ za fer i poštene izbore.

Ona je rekla da „ton“ kojim predsednik Vučić govori o političkim neistomišljenicima, deli društvo i čini Vučića odgovornim za nasilje nad njima.

Povodom toga što je Odbor za etiku Beogradskog univerziteta vratio doktorat ministra finansija Siniše Malog Fakultetu organizacionih nauka, Reković je rekla da je Odbor imao na to pravo.

„Ako se i dalje ispituje taj doktorat, mi smo tu da pružimo podršku Rektoratu u borbi protiv takvih pojava u našem društvu, s ozbirom da postoji opasnost da Beogradski univerzitet padne na Šangajskoj listi. Vrlo je važno da se problem reši na našem Univerzitetu i da na kraju neko izadje i javno kaže da je doktorat Siniše Malog plagijat“, rekla je Reković

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.