U trendu

Predstavnik OEBS za slobodu medija razgovarao s predsednicom Vlade Srbije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je danas u Beogradu razgovarala s novim predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlemom Dezirom o važnosti sprovođenja principa i standarda slobode medija i izražavanja, kao i o zaštiti novinara, saopštila je Vlada.

Brnabić istakla je da se Vlada Srbije i ona lično zalažu za otvoreni dijalog i unapređenje slobode medija kao važnog preduslova za razvoj demokratskog društva i ponovila da osuđuje sve napade i svaki vid nasilja prema predstavnicima medija ili ograničavanja njihovog rada.

Dezir je istakao da su prioriteti OEBS-a bezbednost novinara i rasvetljavanje svih slučajeva ubistava predstavnika struke.

On je poručio da je transparentnost u finansiranju medija od izuzetne važnosti, kao i završetak izrade medijske strategije i ponudio pomoć u izradi nacrta strategije razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji.

Brnabić je navela da nadležni organi Srbije rade na rešavanju svih prijavljenih slučajeva napada na medije i izrazila spremnost Srbije da sarađuje s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija radi stvaranja što povoljnije i sigurnije klime za predstavnike medija.

Dezir je obavestio predsednicu Vlade da će Konferencija o medijima u Jugoistočnoj Evropi, u organizaciji OEBS-a, biti u maju u Makedoniji, i da su pozvani i predstavnici Srbije, piše u saopšenju.

Novi predstavnik OEBS-a za slobodu medija se danas sastao i s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a sastaće i s ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Pored toga, Arlem Dezir je danas položio venac na mestu ubistva urednika i vlasnika lista „Dnevni telegraf“ Slavka Ćuruvije u Beogradu pre 19 godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.