U trendu

„Prekid dijaloga mogao bi da izazove ratni požar na Balkanu“

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže za RTS da bi eventualna blokada dijaloga između Beograda i Prištine bila put ka destabilizaciji regiona, prenosi RTS.

Milovan Drecun rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je rezolucija, koju je usvojila kosovska skupština, a kojom se traži bezuslovno oslobađanje Ramuša Haradinaja i prekid dijaloga sa Beogradom do ispunjenja tog zahteva, upućena svima po malo.

„Tači pokušava da sebe predstavi kao političku figuru bez koje se ne može ništa rešavati na KiM i to je njegova poruka da ne same da bude na optužnici Suda za zločine OVK“, smatra Drecun.

Dodaje da bi formiranje kosovske vojske poremetilo ravnotežu snaga u regionu i mogućnost kontrole naoružanja.

„Hašim Tači ima svoje unutrašnje političke razloge, želi da animira deo albanske javnosti i da stvori situaciju u kojoj može da izazove neke proteste ako se nađe na optužnici Suda za zločine OVK“, kaže Milovan Drecun.

Napominje da međunarodna zajednica ne prihvata mogućnost formiranja kosovske vojske.

„Oni se protive načinu na koji bi se to uradilo, bez saglasnosti srpske strane. Tači to radi zbog činjenice da je imao podršku dela međunarodne zajednice. Izgleda da sve što radi, radi u kontekstu prisustva Albanije u regionu, ona se za sve pita“, objašnjava Drecun.

Dodaje da bi ova formacija mogla da bude logistička baza u pokušaju reanimacije velikoalbanskog projekta.

„Proces normalizacije odnosa je stabilizavao region. U moru nestabilnosti, poput Makedonije, BiH, mi smo dali doprinos miru u regionu i njegovoj evropskoj perspektivi. Drugi žele pak da ga udalje od evropske perspektive“, smatra Drecun.

Kaže da je „velika Albanija“ ekstremna ideja.

„To bi bilo okončanje normalizacije odnosa. Prištini odgovara da insistira na tome zbog optužnica i da da bi izbegla stvaranje ZSO. Kada bi bio blokiran dijalog, imali bismo trenutak u kojem bi mogao da se izazove veliki ratni požar na Balkanu“, zaključuje Drecun.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.