U trendu

Prelević: Posle izmena Zakona o BIA mogućnosti za zloupotrebu beskrajne

Bivši koministar policije Božo Prelević ocenio je danas da predložene izmene Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) „omogućavaju beskrajne zloupotrebe“ i da su razlog da se sva upozoravajuća svetla upale.

Vlada Srbije juče je uputila parlamentu Predlog izmena Zakona o BIA po kojima će direktor BIA ubuduće samostalno uredjivati sistematizaciju radnih mesta, zapošljavati nove kadrove, bez konkursa, kao i odredjivati koeficijent plata.

„Sada sve izgleda daleko gore nego pre 2000. godine. Direktor BIA Bratislav Gašić očigledno želi apsolutnu vlast bez kontrole. Nakon ovih izmena mogućnosti za zloupotrebu su beskrajne, a trebalo bi imati na umu da ni ranije nisu bile male. Gašić nije došao na čelo BIA na osnovu znanja i veština, već kao isključivo partijski kadar. Ove izmene su razlog da se sva upozoravajuća svetla upale“, rekao je Prelević agenciji Beta.

Prelević je naveo da je još pre godinu dana isticao da će se situacija u vojsci, policiji i bezbednosnim službama pogoršavati.

On je podsetio da je nevladina organizacija LEX još 2002. godine predlagala bolji model zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji koji je odbačen, a da se sada ovim izmenama otvara mogućnost stvaranje stranačke obaveštajne službe.

„Ako je moguće zapošljavanje van konkursa, onda vi, zapravo, želite da zapošljavate one koji na konkursima nisu mogli da prodju“, kazao je Prelević.

On navodi da će, ukoliko navedene izmene budu usvojene to biti loše i kada je reč o monitoringu vladavine
prava koju sprovodi EU.

Prelević je kazao da vladajućoj koaliciji, u želji da uveća moć, „nedostaje samo da uvede Goli otok, nakon što je uputila izmene i dopune Zakona o BIA.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar