U trendu

Premijer Crne Gore: Odnosi sa Srbijom najbolji u poslednjih 20 godina

Premijer Crne Gore Duško Marković ocenio je da su odnosi Podgorice i Beograda „najbolji u poslednjih 20 godina“ i da dve zemlje predstavljaju primer kako je konstruktivna saradnja moguća i posle nerazumevanja u prošlosti.

U intervjuu za „Novi magazin“, Marković je ocenio da su Crna Gora i Srbija „izuzetno važne“ za stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana.

„Moja prva bilateralna poseta u funkciji predsednika Vlade Crne Gore bila je početkom februara upravo Srbiji. To nije nimalo slučajno jer sam želeo da i na taj način pokažem kakav značaj pridajemo jačanju prijateljskih i konstruktivnih odnosa sa Srbijom“, kazao je Marković.

On je najavio da će uskoro biti definisan program buduće saradnje vlada dve zemlje, prvenstveno kada je reč o intenziviranju ekonomskih veza.

Komentarišući pitanje dvojnog srpsko-crnogorskog državljanstva, Marković je kazao je „teško doći do dogovora“ jer dve države imaju „potpuno drugačiji koncept i pristup regulisanju tog pitanja“.

„Crna Gora i Srbija su 2008. počele pregovore o dvojnom državljanstvu, kada su održane četiri runde pregovora. Srbija ima znatno liberalniji pristup regulisanju pitanja državljanstva dok se Crna Gora, kao većina malih država, opredelila za restriktivniji pristup pa je s obzirom na koncepcijske razlike, izuzetno teško doći do dogovora po ovom pitanju“, rekao je Marković.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike