U trendu

Premijerka Srbije i šef francuske diplomatije: Dve zemlje teže unapredjenju bilateralnih odnosa

Premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar evropskih i spoljnih poslova Republike Francuske Žan-Iv Le Drijan ocenili su danas da dve zemlje teže unapredjenju bilateralnih odnosa kroz intenziviranje dijaloga na najvišem nivou, o čemu svedoči i predstojeća poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji.

Kako je prenela vlada Srbije, Ana Brnabić je kazala da je punopravno članstvo u EU strateški cilj Srbije i da odredjivanje okvirnog datuma pristupanja daje pozitivan efekat u daljem sprovodjenju reformi i usklađivanju sa pravnim tekovinama Evropske unije.

Izvestila je ministra Le Drijana da je Srbija spremna za otvaranje novih poglavlja u junu.

Šef francuske diplomatije kazao je da će Francuska nastaviti da pruža pomoć Srbiji u procesu evropskih integracija i da u narednom periodu veliku pažnju treba posvetiti reformama u oblasti vladavine prava i reformi pravosudja, kao najvažnijim pitanjima u pristupnim pregovorima.

Predsednica Vlade Srbije zahvalila je Francuskoj na podršci koju pruža regionu Zapadnog Balkana, koju je naročito pokazala kroz „Berlinski proces“, koji, prema njenim rečima, predstavlja dodatni podsticaj regionalnoj saradnji.

Ana Brnabić je istakla podršku Francuske u osnivanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih na Zapadnom Balkanu, po francusko-nemačkom modelu.

Ocenila je da je Francuska jedan od najznačajnih ekonomskih partnera Srbije i jedan od važnih investitora u srpsku privredu, a kao dobar primer navela je francusku kompaniju „Vansi Erports“ koja je nedavno dobila tender za koncesiju aerodroma „Nikola Tesla“.

Ministar Le Drijan istakao je da očekuje da će predstavnici Srbije, uz mnoge šefove država i vlada, prisustvovati manifestaciji obeležavanja stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata, koja se održava u Francuskoj, u novembru ove godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar