U trendu

Preporuka o razreĆĄenju direktora VBA po zakonu

Ombudsman SaĆĄa Janković izjavio je da je razreĆĄenje direktora Vojnobezbednosne agencije (VBA) Petra Cvetkovića traĆŸio u skladu sa Zakonom o zaĆĄtitniku građana, jer je njegov posao da obavi kontrolu i preporuči mere.

Janković je za danaĆĄnji Blic, povodom izjave predsednika Srbije Tomislava Nikolića da je pogreĆĄio u proceduri kada je traĆŸio smenu direktora VBA, rekao da Zakon o zaĆĄtitniku građana stavlja na raspolaganje i javnu preporuku za razreĆĄenje funkcionera.  

„Kamo sreće da ovim proceduralnim stvarima ne moram da opterećujem građane, ali moram. Ne bilo ko, već predsednik je rekao da je zaĆĄtitnik građana pogreĆĄio u proceduri, a reč predsednika obavezuje, makar na odgovor“, rekao je Janković.

Janković je objasnio da Nikolić nije odmah odbio preporuku, već je traĆŸio stav ministra odbrane Bratislava GaĆĄića, koji ga je obavestio da direktora VBA treba unaprediti.

„Sve je to formalno ispravno i elegantno urađeno. Zato mi je nejasno o čemu je pričao predsednik Srbije kada je rekao da misli da sam pogreĆĄio u proceduri, a on me je upozorio, pa sam ja prihvatio. Čini mi se da je predsednik prevideo razliku između zakonom propisane preporuke i zakonom propisanog predloga za razreĆĄenje“, rekao je Janković. 

Obmudsman je podsetio da je ključno je da je istim aktom preporučio razreơenje direktora VBA, kao i Gaơića, jer su obojica odgovorni za prekoračenje ovlaơćenja VBA na ơtetu prava građana, prikrivanje prekoračenja, ometanje postupka kontrole i odbijanje zakonom propisane saradnje sa ombudsmanom.

Kako je Janković objasnio, zbog toga ministru odbrane koji je ovlaơćen za razreơenje direktora VBA, nije preporučio da donese odluku o tom razreơenju. 

Nikolić juče novinarima u Beogradu rekao da misli da je ombudsman pogreơio u proceduri, i da ga je na to upozorio, ơto je on i prihvatio.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar