U trendu

Presuda Ivanoviću je politički motivisana

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da je šokiran osudjujućom presudom za lidera gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića i ocenio da ona može imati uticaj na „ukupnu atmosferu koja se stvara“ na Kosovu.

„Ova presuda može da ima uticaja na ukupnu atmosferu koja se stvara (na Kosovu). Logično razmišljanje svih ljudi koji su ostali na Kosovu je da, ako je ovako prošao Ivanović – borac za demokratska prava, šta da očekuju drugi gradjani. Sigurno da će atmosfera biti pogoršana. Ovo je presuda koja je pre politički nego pravno motivisana. Imamo prava da verujemo u to“, rekao je Ljajić novinarima u Skupštini Srbije.

Prema Ljajićevim rečima, osuditi Ivanovića za ratne zločine je potpuno nespojivo sa onim što je on radio na rešavanju kosovskog problema. 

Ljajić je dodao da Ivanovićevo delovanje nikada nije bilo protivno demokratskim načelima rešavanja kosovskog pitanja sa legitimnim predstavnicima kosovskih Albanaca.

„Nikako ne mogu da ga povežem (Ivanovića) niti sa zločinima, niti sa ovako drakonskom kaznom“, rekao je Ljajić.

Podsetio je da je država uradila sve što je bilo u skladu sa njenim mogućnostima, u datim okolnostima, ali da su nažalost te mogućnosti biti limitirane.

On je naveo i da Vlada Srbije želi da se cela stvar razjasni do kraja i da se to pitanje internacionalizuje.

Lider Gradjanske inicijative SDP Oliver Ivanović osudjen je danas na devet godina zatvora u Osnovnom sudu u severnoj Kosovskoj Mitrovici zbog ratnog zločina nad Albancima 1999. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar