U trendu

Presuda iznenadjujuća, neće opstati u žalbenom postupku

Osnivač Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ocenila je danas da je oslobadjajuća presuda lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom iznenadjujuća i da teško može da se održi u žalbenom postupku.

„Obrazloženje te sudske odluke zadire u neke druge presude i protivreči nekim sudski utvrdjenim činjenicama… Presuda teško da može da se održi jer je izrečeno toliko novih zaključaka koji su suprotstavljeni mnogih zaključcima o zločinima i u BiH i u Hrvatskoj“, rekla je Nataša Kandić agenciji Beta.

Ona je rekla da se očekivalo da Šešelj bude oslobodjen po osnovu optužbe za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, što je sudija Žan Klod Antoneti predlagao još 2011. godine, u svrhu celishodnosti daljeg vodjenja postupka.

„Neka obrazloženja (oslobadjajuće presude) protiveče zdravom razumu, poput onog da je govor Šešelja u Skupštini Srbije da neće ubijati Hrvate već da će ih spakovati na kamione pa neka oni vide šta će, samo političko mišljenje“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, oslobadjajuća presuda Šešelju posledica je i „blagonaklonog odnosa sudije Antonetija“.

Haški tribunal oslobodio je danas lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja optužbi za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

Veće predsedavajućeg sudije Žana-Kloda Antonetija (Jean-Claude Antonetti) utvrdilo je većinom glasova, uz protivljenje sudije Flavije Latanci (Flavia Latanzzi), da Šešelj (62) „nije kriv“ ni po jednoj tački optužnice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.