Priče o namernim incidentima šire oni koji bi sukobe

BEOGRAD – Priče o navodnom „dogovorenom incidentu na Kosovu“, koji bi bio okidač za reakciju sa obe strane i uvod u podelu KiM su zlonamerne, a plasiraju ih centri koji ne žele da se postigne zadovoljavajuće rešenje, izjavio je profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić.

Dragišić za Tanjug kaže da je bilo kakva ideja o tome da se predsednik Srbije dogovara sa Tačijem da naprave nekakav incident spada u političku naučnu fantastiku:

„To je daleko od zdrave pameti“, rekao je Dragišić za Tanjug.

Prema njegovim rečima, takve priče plasiraju krugovi koji žele sukobe i koji od sukoba žive.

Dragišić je ocenio da je situacija na KiM vrlo komplikovana.

Istovremeno, on procenjuje da smo blizu nekakvog predloga rešenja za Kosovo i Metohiju.

„Iako to predsednik Vučić, kao ozbiljan političar i vešt diplomata, neće da kaže, čini se da postoje izgledi da se vrlo brzo izađe pred srpsku i kosovsku javnost sa nekim planom koji će predstavljati kompromis i neće biti zadovoljenje maksimalističkih težnji jedne strane, a koji će, opet, biti takav da ga obe strane mogu prihvatiti“ kazao je Dragišić.

Nada se da je takav dogovor blizu i ističe da upravo oni kojima to ne odgovora plasiraju vesti o navodnom smišljenom izazivanju incidenata.

„Neki od njih su, bojim se, spremni da izazovu incidente kako bi pokušali da spreče da takav dgovor bude realizovan“ upozorava Dragišić.

Kako je rekao, u tom svetlu i vidi aktivnosti KFOR-a, pa i kosovske policijske službe, „ali i akt koje preduzima srpska diplomatija, i obraćanje predsednika Vučića građanima kako bi se tenzije smirile i pronašlo rešenje“.

Prema njegovom mišljenju, predsednik Srbije, dok ne bude imao „sve završeno i na stolu“ neće izaći pred građane sa nekakvim pretpostavkama koje se možda neće ni obistiniti.

„Tako da su oni koji žele da ometu sveobuhvatno rešenje spremni da izazovu incident. Među ekstremnim albanskim političkim partijama ponovo se pokreće priča o ‘kosovskoj oluji’, o proterivanju Srba sa severa…“ ukazao je Dragišić.

Međutim, dodaje, treba imati u vidu i da su međunarodne snage, ali i Srbija spremni da odgovore na takav scenario.

„Treba imati u vidu da je ovo 2018. godina, da je Srbija mnogo ozbiljnija država, koja nije više Srbija kojoj se nameću rešenja već ona sa kojom se razgovara i čiji se interesi poštuju“, rekao je Dragišić.

Dragišić ponavlja da je vežba Kfora upravo održana zbog toga da se da do znanja da će reagovati i sprečiti bilo kakve nerede i albanske incidente.

„Tako da se sada pokazuje da su sva insistiranja srpske strane da se snage Kfora ne povlače pokazuju kao dobra“, zaključio je Dragišić.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike