Prihvatanje pritvorenika iz Gvantanama nije ugrozilo interese Srbije

Foto: Beta

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija odlukom da prihvati dvoje pritvorenika iz američkog zatvora Gvantanamo nije ugrozila državne interese i nacionalnu bezbednost, dok je otvorila vrata za razvoj partnerskih odnosa sa SAD.

Dačić je rekao je da je odluka o preuzimanju dvojice pritvorenika iz Gvantanama veoma važan signal za razvoj bilateralnih odnosa sa SAD, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

„Srbija ničim nije ugrozila svoje državne interese niti nacionalnu bezbednost, a time je otvorila vrata za razvoj naših partnerskih odnosa sa SAD. Resetovanje naših odnosa sa SAD je u našem nacionalnom interesu, tražeći, uz razlike koje medju nama postoje, zajedničke imenitelje za budućnost“, navodi se u saopštenju.

Dačić je rekao da se Srbija time pridružila grupi od 17 zemalja u Evropi koje su to učinile, medju kojima su Velika Britanija, Francuska, Albanija, Kazahstan, Slovačka, Gruzija, Španija, Nemačka, Belgija, Italija, Švajcarska, Irska, Portugalija, Mađarska, Bugarska, Letonija i Estonija.

On je rekao da su napadi opozicionih stranaka na Vladu zbog tog postupka deo „svakodnevnog političkog folklora“ i da zaboravljaju da je „vlada Demokratske stranke Srbije dala ovlašćenje Borisu Tadiću da potpiše sa Kondolizom Rajs jednostrani sporazum o imunitetima oružanih snaga SAD, koji se ne odnosi na srpsku vojsku“.

Povezane vesti:

SAD zahvalne Srbiji na prihvatu zatvorenika iz Gvatanama

Dva pritvorenika iz Gvantanama prebačena u Srbiju

(Beta)

Pogledajte komentare (1)

Jedan komentar

Ostavite komentar