najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Prijateljstvo s nesvrstanima nije u koliziji sa opredeljenjem Srbije za EU

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je da opredeljenje Srbije za razvoj prijateljskih odnosa i saradnje s Pokretom nesvrstanih zemalja nikako nije u koliziji s njenim opredeljenjem da bude deo EU, već komplementarna dimenzija njenog spoljnopolitičkog angažmana.

„Naša prijateljstva na Istoku i Zapadu naše su bogatstvo i naša snaga. Srbija se ponosi svojom pripadnošću evropskoj porodici naroda, ali i činjenicom da je bila i jeste deo istorije i sadašnjosti Pokreta nesvrstanih“, rekao je Dačić na samitu Pokreta u Venecueli, prenelo je danas Ministarstvo spoljnh poslova.

U obraćanju učesnicima skupa koji je sinoć završen, Dačić je izrazio „duboku zahvalnost brojnim članicama Pokreta“ koje nisu priznale nezavisnost Kosova i apelovao na njih da uprkos pritiscima „ostanu dosledne principima vladavine prava u medjunarodnim okvirima“, istakavši da je „podrška medjunarodne zajednice ključna za uspeh dijaloga Beograda i Prištine“.

„Svaka moguća promena stava država koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova negativno bi se odrazila na konstruktivnost i spremnost strana na kompromise kao i na implementaciju već postignutih dogovora… Uzdamo se u vas, naše prijatelje i saborce u zajedničkoj borbi protiv politike unilateralizma i prinudnog prekrajanja granica medjunarodno priznatih država“, rekao je Dačić.

On je naglasio da „dijalog pod okriljem EU…. ni na koji način ne implicira priznanje od strane Srbije nelegalno proglašene nezavisnosti Kosova“ i da Srbija veruje u trajno, kompromisno rešenje, uz uvažavanje legitimnih interesa albanskog, srpskog i ostalog stanovništva u Pokrajini i puno poštovanje rezolucije SB UN 1244 (1999), u interesu regionalnog mira, stabilnosti i prosperiteta.

Prema rečima Dačića, Srbija „braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, principijelno brani medjunarodno pravo i najviši autoritet Saveta bezbednosti na planu očuvanja medjunarodnog mira i bezbednosti“.

„Svesni smo da nije lako onima koji danas stoje uz Srbiju u njenoj pravednoj borbi za očuvanje teritorijalne celovitosti i odbranu načela Povelje UN, kao što je ona decenijama stajala uz mnoge od vas u vašoj borbi za nacionalno oslobodjenje i emancipaciju od kolonijalne uprave“, rekao je.
Dačić je učesnicima samita rekao i da Pokret nesvrstanih „u promociji principa suverene jednakosti država i solidarnosti“ na kojima se temelji „uvek može da računa na bezrezervnu podršku i partnerstvo Srbije“, kao naslednice jednog od osnivača Pokreta, bivše Jugoslavije.

On je kazao i da Srbija „ostaje istinski posvećena promovisanju dobrih bilateralnih odnosa s tradicionalnim prijateljima širom sveta“.

„Srbija je snažno privržena osnovnim načelima i ciljevima Povelje UN i medjunarodnom pravu – očuvanju mira i bezbednosti u svetu, solidarnosti, mirnom rešavanju sporova i kriza, poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemalja članica UN, kao i jačanju saradnje zarad iznalaženja odgovora na brojne političke, ekonomske, socijalne,  humanitarne i druge izazove današnjice“, kazao je Dačić.

On je rekao i da će se „u kontekstu medjunarodnih odnosa 21. veka“ i „rukovodeći se principima Povelje UN“ Srbija zalagati za revitalizaciju uloge Pokreta kao „zastupnika zemalja u razvoju i instrumenta za ostvarenje njihovih interesa na medjunarodnom planu“.

(Beta)

1 komentar
  1. Radoslav Radovic

    Nesvrstane su svrstane u nesvrstane, prema tome nijesu nesvrstane.Onog momanta kada ne bude ni jedna drzava na ovoj planeti u nekakvom svrstavanju i kad umjesto pasosa bude samo licna karta onda ce se moci kazati da na ovoj planeti zive inteligentna i razumna ziva bica koja se zovu ljudi.Danas na zalost to nije slucaj i samo onaj ko se brine za ovu planetu( onaj ko ju je i stvaro)zna kada i kako da nas dovede u red.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike