Priština lansirala novu ideju za sever Kosova

Bedžet Pacoli kaže da „lično ne vidi šanse za političko rešenje“ kosovskog pitanja i da veruje u „ekonomsko rešenje za koje obe strane imaju interesa“.
„Šta bi to bilo? To govorim još od 2007, da sever Kosova treba da bude velika privredna zona gde će deo teritorije pripadati Srbiji, a deo Kosovu, a da tom privrednom zonom upravlja neko treći. Tu vidim rešenje. Ali možda je za takve ideje još prerano“, rekao je ministar inostranih poslova Kosova u intervjuu za Dojče vele.

Pacoli smatra da Priština ne treba da povuče odluku o uvođenju carina za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine uprkos tome što ih osuđuju Sjedinjene Države, Nemačka i druge zapadne zemlje.

„Moramo da im pokažemo da i Kosovo ima svoj ponos. Deset godina smo država. Ne možemo da dozvolimo da se dalje gazi ono što smo do sada postigli“, rekao je on.

On kaže da je Kosovo spremno da povuče carine samo ako se sprovedu „svi potpisani sporazumi“ i ako između Kosova i Srbije postoji „stoprocentni reciprocitet“.

Komentarišući nedavnu posetu evropskog komesara Johanesa Hana koji je rekao da vizna liberalizacija za Kosovo mora da čeka barem do 2020. godine, Pacoli je konstatovao da se „Evropa ne ponaša korektno“.

(Sputnjik)

1 komentar
  1. Anonimni

    pacoli je kratkovid i ne vidi da ovo moze da ode u pravcu reciprociteta, da srbija prestane da uvozi sve iz albanije, da se jos neke zemlje predomisle i povuku priznanje kosova..sta ce onda? pacoli je ili glup ili slep pa nece da vidi da je on samo marioneta amerikancima i da ce da budu drzani na kratkom povocu dok to njima odgovara, kad ne bude odose na dobos..pacoli je vise bio na svojoj zemlji dok je kosovo bio ap srbije kao republike, nego sad kad je samonazvano republikom..e glupe moje komsije!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike