U trendu

Priština ruši pregovore: Gotovo je, sad moramo u završnu fazu!

Baš danas, na petogodišnjicu potpisivanja Briselskog sporazuma, kosovska vlada usvojila je „Platformu za politički dijalog sa Beogradom“ i prosledila je parlamentu na usvajanje. Haradinaj objašnjava da dokument „izražava volju za dobrosusedskim odnosim, poštovanjem sporazuma, integracijom u EU i NATO i čini dijalog transparentnim“.

„Dijalog sa Beogradom je iscrpljen, više ne daje efekte, tako da se mora se ići u završnu fazu na čemu će Priština insistirati“, rekao je Haradinaj.

Takozvani premijer Kosova zapravo pokušava da jednostrano prekine proces normalizacije odnosa i dijalog sa Beogradom, sa tobožnjom namerom da uspostavi dobrosusedske odnose, takvo stanovište unapred je osuđeno na propast. Srbija neće uspostavljati dobrosusedske odnose sa lažnom državom, kaže za Sputnjik predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

„Primetio sam njegovu izjavu o ZSO gde kaže da će taj status, koji će biti izrađen u neko vreme, morati da se usaglasi sa takozvanim ustavom. Ako ta zajednica treba da bude u skladu sa takozvanim ustavom na Kosovu, onda uopšte nije ni trebalo pregovarati. Očigledno je da ne žele da formiraju Zajednicu srpskih opština onako kako je dogovoreno u Briselu i da će pokušati da nas izmanevrišu. Očigledno je da njih više ne zanima briselski proces normalizacije odnosa, ako žele samo da razgovaraju o dobrosusedskim odnosima, odnosno o tome da Srbija prizna Kosovo, što je za nas neprihvatljivo“, kaže Drecun.

On od predstavnika Srba koji se danas sastaju u Zvečanu očekuje da definišu naredne korake i da se dogovore kako će se opredeliti prema onome što Priština pokušava da uradi.

„To je sada potpuno jasno, Priština ne želi da se formira Zajednica srpskih opština. Ovo što sada rade je samo predstava za međunarodnu javnost. Oni žele da potpuno izmene ono što je dogovoreno u Briselu“, ocenjuje Drecun.

Komentarišući izjavu predsednika Aleksandra Vučić da će Srbija sačekati tri i po meseca za formiranje ZSO, ali da se to neće dogoditi, Drecun kaže da je neophodno da predstavnici srpskog naroda na Kosmetu deluju usaglašeno sa zvaničnim institucijama Republike Srbije i sa predsednikom Republike.

„Očekujem da će se njihove aktivnosti odvijati u tom pravcu“, kaže na kraju razgovora za Sputnjik predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar