U trendu

Prisustvo Srbije na samitu Nesvrstanih od kapitalnog značaja

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je prisustvo Srbije na samitu Pokreta nesvrstanih u Venecueli važno, jer ta zemlja i brojne druge učesnice skupa nisu priznali Kosovo.

„Za Srbiju je Pokret nesvrstanih zemalja veoma važan, jer od 86 država koje nisu priznale Kosovo, 61 nalazi se u Nesvrstanima, zato je ovo za nas od kapitalnog značaja“, rekao je Dačić, a prenosi Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je rekao je prisustvo Srbije na samitu u Venecueli važno, jer ta zemlja nije priznala Kosovo i samim tim kosovskim vlastima nije bilo dozvoljeno da pošalju delegaciju na skup Pokreta nesvrstanih u Venecuelu, navodi se u saopštenju.

Prema rečima Dačića, proteklih godina redovno je bio slučaj da Srbija nije bila prisutna, a predstavnici Prištine prisutni i lobirali, kao što je nedavno bilo u Gvajani kada su lobirali kod Karipskih zemalja.

Ministar spoljnih poslova Srbije na samitu u Venecueli sreo se sa brojnim kolegama i razgovarao sa šefovima diplomatija zemlje domaćina, Irana, Palestine, Ekvadora, Azerbejdžana, Burundija i Kameruna, navedeno je u saopštenju.

„Na svim sastancima isticao sam naše bilateralne odnose i potrebu za saradnjom i prijateljstvom. Naravno, interesovao me je stav o Kosovu i Metohiji jer je to naš vitalni nacionalni interes. Veoma sam zadovoljan razgovorima i rezultatima tih razgovora“, rekao je Dačić.

Dačić je posle završetka prvog dela samita dodao da takvu vrstu razgovora očekuje i u naredna dva dana i sa predsednicima i premijerima zemalja članica Nesvrstanih.

„Završen je prvi deo 17. samita Pokreta nesvrstanih zemalja. Bilo je lepo slušati, gotovo u svakoj diskusiji pominjana je i prva konferencija Pokreta nesvrstanih koja je održana u Beogradu“, rekao je on.

Prema njegovim mrečima, zanimljivo je i da se na video zidu u sali gde se održava konferencija, izmedju ostalih lidera Pokreta, nalazi i slika Josipa Broza Tita, jednog od osnivača Nesvrstanih.

Ministar spoljnih poslova Srbije u Venecueli učestvuje na 17. samitu Pokreta nesvrstanih zemalja. Srbija u toj organizaciji ima status posmatrača.

Pokret nesvrstanih jedan je od najvećih medjunarodnih pokreta koji okuplja 120 zemalja članica i 17 posmatrača.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.