U trendu

Problemi s 90 kandidata za lokalne izbore na Kosovu

Centralna izborna komisija Kosova (CIK) je danas razmotrila predlog Kancelarije za registraciju političkih partija o diskvalifikaciji ukupno 91 kandidata za predstojeće lokalne izbore i u pet slučajeva političkim strankama ostavila rok od 24 časa da ih zamene.

Komisija je skinula s lista pet kandidata političkih subjekata koji su se dobrovoljno povukli i dala rok od 24 sata za zamenu tih kandidata.

CIK je razmotrio preporuku o skidanju s liste 86 kanddiata za lokalne izbore koji su pravosnažno osudjeni za krivična dela.

Zbog dilema oko osnova za donošenje takvih odluka, CIK je odlučio da se do sutra, kada će se sednica nastaviti, raščiste sva pitanja u vezi s tom preporukom.

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država zatražile su 8. septembra od CIK da pravosnažno osudjene spreči da učestvuju na lokalnim izborima.

U zajedničkom saopštenju ambasada zemalja „Kvinte na Kosovu pozdravljena je saradnja i koordinacija Sudskog saveta Kosova (SSK) i predsednice Centralne izborne komisije (CIK) na prvom zvaničnom potvrdjivanju kandidata za opštinske izbore uz korišćenje sudskih zapisnika.

„Pozivamo izbornu komisiju da u okviru kosovskih zakona diskvalifikuje kandidate za koje su sudovi potvrdili konačnu presudu u zadnje tri godine. Prvi korak za izbor kredibilnih i odgovornih zvaničnika je da se osigura da svi kandidati ispunjavaju minimalne uslove poverenja javnosti, kako je predvidjeno zakonom“, kaže se u saopštenju zemalja „Velike petorke“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.