U trendu

Produbljivanje saradnje u mnogim oblastima-izraz partnerstva

BEOGRAD – Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se sa ambasadorom Francuske Frederikom Mondolonijem. Razgovarali su o nastavku EI Srbije, reformskom procesu, prilikama u regionu, intenziviranju bilateralnih odnosa i drugim pitanjima.

Joksimović je zahvalila na sveukupnoj pomoći i podršci koju Francuska pruža Srbiji u procesu EI. Istakla je da je Srbija tehnički spremna za otvaranje nekoliko poglavlja i da očekujemo da tokom predsedavanja Rumunije Savetom EU otvorimo neka od njih.

Ministar je naglasila da Srbija u procesu pristupanja naročitu pažnju posvećuje reformama.

U tom smislu, ona i Mondoloni saglasni su da su za razvoj društva i države u celini i dalju afirmaciju demokratskih vrednosti veoma bitna poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, odnosno da su reforme u tim oblastima najzahtevnije.

Francuska primećuje napredak Srbije u ovim oblastima i ohrabruje da se intenziviraju reforme u njima.

Ambasador Mondoloni je rekao da će Francuska nastaviti da podržava EI Srbije – koja je za Pariz jedna od najvažnijih partnera iz regiona.

Srbija je pokazala da je pouzdan partner EU i da na odgovoran način nastoji da rešava otvorena pitanja u regionu.

Time je perciprana kao značajan faktor regionalne stabilnosti i država koja doprinosi evropskoj bezbednosti. Francuska stoga, podvukao je Mondoloni, izuzetno ceni doprinos Srbije evropskoj bezbednosti, što je potvrđeno značajnim učešćem Srbije u mirovnim misijama EU i činjenicom da smo prvi u regionu počeli sa pripremama za civilne misije, navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.
Joksimović i Mondoloni konstatovali su da su bilateralni odnosi dve države u usponu i da ima kapaciteta za njihovo jačanje. Posebno imajući u vidu i podatak da su brojne francuske kompanije prisutne u strateškim sektorima u Srbiji.

Sagovornici su razgovarali i o predstojećoj poseti francuskog ministra za evropske poslove Natali Loazo Srbiji, koja će – kako je naglašeno, potvrditi opredeljenje za razvijanjem međudržavnih odnosa i još boljem razumevanju politike proširenja i evropskog puta Srbije.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike