Produžena zabrana zapošljavanja u javnom sektoru

BEOGRAD – Skupština Srbije usvojila je danas izmene Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru kojim se produžava zabrana zapošljavanja u javnom sektoru do kraja 2019. godine.

To je jedan od devet zakona iz oblasti državne uprave i lokalne samouprave koji je danas usvojen u parlamentu.

Cilj usvojenih rešenja iz resora državne uprave i lokalne samouprave je da se postigne još jedan korak napred ka brzoj, ljubaznoj, modernoj upravi, rekao je ranije ministar Branko Ružić.

Ružić je kada je reč o zakonima koji se tiču plata, rekao da se menjaju rokovi od kojih počinje primena sistemskog i posebnih zakona o platama u pojedinačnim delovima javnog sektora i to za 1. januar 2020.

„One su uslovljene potrebom da se u predstojećem periodu sprovedu dodatne finansijske analize prelaska na nov sistem plata, kao i da se ostavi novi primeren vremenski period za prilagođavanje poslodavaca i zaposlenih i to sve do 1. januara 2020. godine“, rekao je Ružić.

Potpuna implementacija ovih propisa je veoma važna i moramo imati u vidu njihovu kompleksnost, istakao je. Primena mora da bude sinhronizovana, svi učesnici moraju da budu pripremljeni za sve faze, osnovice isplanirane tako da ne ugroze budžet, naglasio je Ružić.

On je objasnio da samo tako može da se obezbedi da reforma sistema plata postigne svoj pun efekat od 1. januara 2020. godine.

Govoreći o Zakonu o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave čija je puna primena počela 1. decembra 2016, on je rekao da se izmenama obezbeđuju uslovi za punu profesionalizaciju i depolitizaciju kadrova u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike