U trendu

Promena vlasti u Kanadi

Liberalna partija i njen mladi lider Džastin Trudo (Justin Trudeau) pobednici su parlamentarnih izbora u Kanadi, a time je okončana desetogodišnja vladavina Konzervativne partije i premijera Stivena Harpera (Stephen).

Prema rezultatima koji nisu konačni liberali su osvojili 184, konzervativci 102, a NDP 41 mesto. Separatistički Kvebečki blok imaće 10, a Zelena stranka jednog poslanika.

U postizbornom govoru Harper sinoć nije javno najavio svoju ostavku kao lider stranke, ali on verovatno neće nastaviti da vodi konzervativce, niti će biti lider opozicije, iako je ponovo izabran za poslanika.

Premda ankete nisu predviđale njihovu većinsku pobedu liberali ne samo da su osvojili više od potrebnih 170 poslaničkih mesta u Donjem domu parlameta u Otavi koji od ovih izbora broji 338 poslanika, nego su do nogu potukli konzervativce, a naročito dosadašnju opozicionu Novu demokratsku partiju.

Od 35,5 miliona stanovnika Kanade, njih 26,4 miliona imalo je pravo glasa, a na izborima je glasalo oko 67 procenata upisanih birača.

Liberali su neočekivano nadmoćno trijumfovali u mnogim izbornim jedinicama, osvojivši, na primer, sva (33) poslanička mesta u četiri atlantske provincije, a takođe i u centralnom delu Toronta.

Prvi put u istoriji Kanade partija koja je u parlamentu bila treća po snazi (liberali) postala je izborni pobednik. Liberali su skoro 70 godina vladali Kanadom takoreći se smenjujući sa konzervativcima sve dok na izborima 2011, takođe prvi put u istoriji, NDP nije bila druga.

Novi kanadski premijer Džastin Trudo (44) poslanik je od 2008, reizabran 2011. Na čelu Liberalne stranke je tek dve i po godine. Sin je  harizmatičnog i jednog od najomiljenijih kanadskih premijera Pjera Eliota Trudoa (Pierre) koji je Kanadom  vladao ukupno 15 godina u dva navrata (1968-1979 i 1980-1984).

Liberali su u svojoj predizbornoj platformi najavili da će privremeno povećati državnu potrošnju, ali da će budžetski deficit uravnotežiti 2019. U infrastrukturu će uložiti čak 60 milijardi kanadskih dolara za gradnju puteva, mostova i druge projekte.

Promovišući srednju klasu kao populacioni razvojni zamajac smanjiće takse na prihode te kategorije, a uvesti porez od 33 osto onima koji zarađuju više od 200.000 dolara godišnje.

U cilju povećanja zaposlenosti investiraće 300 miliona dolara u zapošljavanje mladih, a provincije i teritorije dobiće 500 miliona dolara za programe radne obuke. Biće uvedene nove olakšice za porodice i decu, a uloženo tri milijarde dolara u poboljšanje kućne nege obolelih.

Na spoljnopolitičkom planu liberali bi prekinuli kanadsko učešće u bombardovanju ciljeva Islamske države u Siriji i Iraku, ali će odmah povećati prijem sirijskih izbeglica. Oni će nastaviti dosadašnju politiku prema Ukrajini pomažući obuku ukrajinske vojske, a proširili bi sankcije prema ruskim finansijskim institucijama.

Kanadski birači su prihvatili poziv liberala za „istinske promene“ (Real Change) izražen tim predizbornim sloganom. Hoće li zaista takve i biti pokazaće bliska budućnost  odnosno politička veština Džastina Trudoa i njegovog kabineta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.