U trendu

Promocija najmladje generacije oficira VS

Vojska Srbije dobila je najmladju generaciju potporučnika, a njihova promocija upriličena je danas na svečanosti ispred Doma Narodne skupštine u centru Beograda.

U prve oficirske činove ove godine promovisano je 158 kadeta i kadetkinja Vojne akademije i 29 iz druge klase Medicinskog fakulteta VMA.

Svečanost je naletima aviona i helikoptera vojnog vazduhoplovstva pozdrav najmladjim kolegama uputio pilot potpukovnik Milovan Djordjević.

Potom su najmladji potporučnici VS tradicionalnim bacanjem šapke u vazduh s roditeljima, rodbinom i prijateljima proslavili dobijanje prvog čina.

Na svečanosti je predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio tradicionalna vojnička odličja, oficirske sablje, najboljim kadetima vojne akademije u rangu.

Prvi u rangu je Lazar Stojnić, druga je Jelena Nikolić a treća Emilija Pešić.

Načelnik Generalštaba VS Ljubiša Diković uručio je pištolje s posvetom najuspešnijim kadetima vida kopnene vojske i ratnog vazduhoplovstva i protiv vazduhoplovne obrane, Stefanu Radonjiću i Aleksandru Stevanoviću.

Ministar odbrane Zoran Djordjević dodelio je paradne bodeže najboljim kadetima medicinskog fakultete VMA, a to su Nemanja Jaćimović, Jadranka Zarić i Jelena Katić.

Svečanost je uveličao i nastup umetničkog ansambla ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i reprezentativnog orkestra Garde, dok su najmladji potporučnici pripredili svečani defile.

Na svečanost su učestvovali i vojni avioni Super galeb G4 i Mig 29, kao i helikopteri Mi17 i Gazela.

Predsednik Srbije rekao je da Vojska Srbije (VS) ostaje snažan i odlučan garant zaštite nacionalnih interesa i istakao da će očuvanje i povećanje ugleda VS biti jedna od glavnih smernica ukupnih aktivnosti države.

„Budućnost ne smemo čekati, bez valjane pripreme za sve moguće okolnosti, pa i za one preteće po bezbednost gradjana. Zato Vojska Srbije ostaje snažan i odlučan garant zaštite nacionalnih ineteresa“, rekao je Nikolić.

On je naglasio da će u uslovima kompleksnih bezbednosnih izazova današnjice VS održavati i unapredjivati operativne i funkcionalne sposobnosti.
Ostale fotografije uz tekst

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar