Ljajić i Mali kao spajdermeni (video, foto)

Osveštan hram na Mačkovom kamenu

LJUBOVIJA, 21. septembra (Tanjug) – Povodom stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata patrijarh srpski Irinej je na Mačkovom kamenu osveštao je spomen-hram Svetog Stefana Visokog.

Spomen-hram će imati muzejsku postavku izgrađenu u čast poginulih ratnika na Mačkovom kamenu i na Drini tokom Velikog rata.

Hram je sagrađen na zemljištu koje je posle Drugog svetskog rata pa donedavno predstavljalo seosku utrinu meštana sela Dujevac i Selanac, a čiji su stanovnici potpisima zdušno podržali podizanje crkve.

„Danas se, posle 100 godina, sećamo se onih koji su, ovde, položili svoje živote za veru svoju i otadžbinu svoju. To su dve stvari za koje valja živeti, za koje treba umreti. Oni su to dobro znali kada su stali u odbranu naše otadžbine za koju se, od Kosova naovamo, strada i krv proliva. Oni su vrednosti jednoga naroda, jedne istorije, jedne kulture“, poručio je sa Mačkovog kamena patrijarh srpski Irinej.

Pored Kosova, kako je rekao patrijarh, „ovo mesto spada u red svetih mesta natopljenih krvlju srpskih junaka i rodoljuba i ispunjenih njihovim kostima“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike