U trendu

Protest opozicije zbog načina sazivanja sednice Skupštine Srbije

Nekoliko opozicionih poslaničkih grupa u Skupštini Srbije je danas uputilo „energičan“ protest zbog načina na koji je sazvana današnja sednica i što je na dnevni red zajedno sa predlogom državnog budžeta za 2018. godinu stavljeno još 30 predloga zakona.

Zajednički protest su u saopštenju uložile poslaničke grupe Nova Srbija-Pokret za spas Srbije, Dosta je bilo, Dveri, Socijaldemokratska stranka, Narodna stranka, Klub samostalnih poslanika u kojem su dva poslanika Nove stranke.

Saopštenje nije potpisala Demokratska stranka, ali je u DS-u agenciji Beta rečeno da ga podržavaju i da će ga potpisati.

„Stavljanje na dnevni red obimnog budžeta, zajedno sa 30 drugih tačaka, predloga zakona, uz istovremeno objedinjavanje rasprave, sa očitim ciljem da se o njima uopšte i ne raspravlja, jer za to naprosto neće biti vremena, flagrantno je kršenje ne samo Poslovnika o radu Narodne skupštine, nego logike i zdravog razuma, kao i volje gradjana koji su nas birali“, piše u saopštenju.

Dalje se kaže da su, upravo zbog poštovanja volje birača i važnosti tema koje su na dnevnom redu, odlučili da ne bojkotuju sednicu, da bi javnosti i gradjani makar u ograničenom obimu i vremenu mogli da čuju argumente o „pogubnosti ekonomske politike ove vlasti“, koja se, kako pišu, produžava predlogom državnog budžeta za narednu godinu.

„Želimo da makar na ovaj način izrazimo protest zbog nastavka i eskalacije prakse koja obesmišljava poziv narodnog poslanika i izvrgava ruglu elementarne demokratske procedure i parlamentarni rad – za šta najveću odgovornost snosi predsednica (Skupštine) Maja Gojković i aktuelno rukovodstvo Skupštine“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Djordje Vukadinović iz poslaničke grupe Pokret za spas Srbije je novinarima rekao da SRS i poslaničkoj grupi Liberalno demokratska partija-Liga Socijaldemokrata Vojvodine, koliko je njemu poznato, nije ponudjeno da potpišu zajedničko sapštenje o protestu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar