U trendu

Protest radnika u Nišu: Neisplaćene plate još čeka 82.000 zaposlenih

Radnici propalih društvenih firmi koji potražuju zaostale plate i danas su se okupili ispred Gradske kuće u Nišu tražeći svoj novac ali i sastanke s premijerkom i nedležnim ministrima Vlade Srbije.

Najavili su i da će od Vlade Srbije tražiti da se zaostale plate isplate svim radnicima u Srbiji, a tvrde da do zaradjenih plata nije još stiglo oko 82.000 sadašnjih ili bivših zaposlenih. 

Predsednik Organizacionog odbora radnika koi protestvuju svakog petka Radosav Spajić je kazao je da potraživanja radnika premašuju 350 milijardi dinara.

„Isplatom tih para ne bi se ugrozila ekonomska stabilnost zemlje jer bi se taj novac vratio državi kroz plaćanje raznoraznih računa za struju, vodu komunalije“, istakao je Spajić. 

On je naglasio da radnici u proseku potražuju oko milion dinara. 

„Kada bi nam država isplatila taj novac naša deca bi mogla da pokrenu sopstveni biznis, ne bi odlazila u inostranstvo, već bi zaradjivala u svojoj zemlji“, naglasio je Spajić. 

Prema njegovim rečima bivši radnici propalih društvnih firmi traže od države da im isplati celokupan iznos iz sudskih presuda, a ne samo glavnicu, kao što se to u poslednje vreme zagovara. 

Predstavnik radnika Radiša Spasić je rekao da je sve što je država do sada radila bilo čisto „zamajavanje“ ljudi.

„Formirane su od 2014.  raznorazne radne grupe a ni jedna od njih nije ništa uradila. Ne zna se tačaj broj radnika i  tačna vrednost njihovih potraživanja“, naglasio je Spasić. 

Spasić je rekao da je pet do deset hiljada radnika u Srbiji već preminulo ne dočekavši zaostale zarade. 

Ispred Gradske kuće danas su se okupili i radnici propalih društvenih firmi koji insistiraju na sastanku sa premijerkom Srbije i nadležnim ministrima kako bi problem zaostalih plata bio rešen.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.