Protest u Beogradu, Đilas i Stefanović na čelu

BEOGRAD – Protest na koji je pozvao deo opozicije okupljen u Savezu za Srbiju održan je sinoć u Beogradu, a učesnici su se okupili ispred Filozofskog fakulteta, odakle su krenuli u protestnu šetnju.

Protest nazvan „Stop krvavim košuljama“ organizovan je, kako je najavljeno, zbog napada na jednog od osnivaca Saveza za Srbiju, lidera Levice Srbije Borka Stefanovica i dvojicu njegovih saradnika.

Osnivač Saveza za Srbiju Dragan Đilas uoči skupa je rekao za Blic da to nije politički, već građanski protest protiv nasilja.

On i Borko Stefanović predvodilim su kolonu demonstranata, odmah iza transparenta na kojem je ispisan naziv protesta.

Nešto kasnije, tokom šetnje, priključio im se i Boško Obradović.

Okupljenima se pre početka šetnje obratio glumac Branislav Trifunović koji je rekao da je dobro da su na protestu, a ne na tviteru, fejbuku, jer se „borba ne može voditi samo palcem, nego grlom, nogama, urlanjem na vlast“.

Opoziciji je poručio da građani „imaju spremne motke“ ako, kada dođu na vlast, dozvole bilo kome od pripadnika aktuelne vlasti da se vrati u neku fotelju.

Mirjana Karanović i Duško Vujošević nisu se obratili, iako je tako ranije najavljeno.

DS S je ranije rekao da se ne pridružuje protestu, jer je Karanović često iznosila antisrpske stavove.

Na protestu su bili potpredsednici Narodne stranke Nikola Jovanović i Miroslav Aleksić, lider Dveri Boško Obradović, predsednik DS Zoran Lutovac, funkcioner DS Radoslav Milojičić Kena, predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović, glumac Nikola Kojo, Rada Trajković, bivši predsednik DS Bojan Pajtić…

Protestna šetnja išla je pored Skupštine Srbije i zgrade Radio-televizije Srbije, pa nazad, Makedonskom ulicom, do Trga republike.

Nije bilo stranačkih obeležja, a građani nose transparente „Neonaci Naprednjaci“, „Majo, Marijane“, „Svom snagom u glavu“, „Zašto ćutiš Evropo“…

Pojedini učesnici duvali su u pištaljke.

Na kraju šetnje, jedna devojka obratila se prisutnima i proglasila okupljanje zavrsenim.

„Hvala što smo se okupili, pratite nas na društvenim mrežama, jedinom mestu gde nas nisu cenzurisali“, poručila je ona.

Boško Obradović se obratio novinarima, ocenom da je „ovo samo početak“.

Borko Stefanović i još dvojica stranačkih kolega napadnuti su 23. novembra u Kruševcu pred tribinu Saveza za Srbiju.

Veoma brzo uhapšeni su, kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, osumnjičeni za napad, inače trojica Kruševljana.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike