U trendu

Protest u Beogradu: Rok vlastima Ε‘est dana da ispuni zahteve

Protestni skup „Jedan od pet miliona“ zavrΕ‘en je večeras u Beogradu, nakon viΕ‘e od četiri i po sata govora i Ε‘etnje, uz rok od Ε‘est dana vlastima da se pozitivno izjasni o zahtevima opozicije i obeΔ‡anje da Δ‡e, u suprotnom, biti organizovan novi protest.

Na protestu ranije danas su pročitani zahtevi za formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poőtenih izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tela za elektronske medije i izbor tehničkog i uredjivačkog tima Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

„NaΕ‘ program je sve suprotno od tebe Aleksandre VučiΔ‡u, oteraΔ‡emo te ali mirno, bez nasilja,Β tvoja vizija Srbije je ovo“, rekao je predsednik Levice Borko StefanoviΔ‡, pokazujuΔ‡i na bini, pred skupΕ‘tinom Srbije gde su se obratili lideri Saveza za Srbiju posle Ε‘etnje, krvavu koΕ‘ulju kao podseΔ‡anje da je pre četiri meseca teΕ‘ko prebijen Ε‘to je dovelo do protresnihΒ  skupova Ε‘irom Srbije.

Pokazujući na srpsku zastavu u prvom redu, od brojnih koje su donete na skup, on je rekao da nema podele već svi treba da budu pod jednim barjakom.

„Ovo je veliki korak, Srbija je podigla glavu, do pobede“, rekao je StrefanoviΔ‡, naglasivΕ‘i da je pokazana veličanstvena snaga a da nije ni jedan cvet zgaΕΎen.

Prvi se, kao predsedavajuΔ‡i SZS, obratio lider Dveri BoΕ‘ko ObradoviΔ‡ koji jeΒ  okupljenima zahvalio na „hrabrom srcu jer su reΕΎimu VučiΔ‡a pokazali zube“ i naglasio da su upravo okupljeni gradjani lideri protresta.

„Ovo je slika ujedinjene opozicije, svi kao jedan, bez obzira na ideoloΕ‘ke razlike. NeΔ‡emo odustati dok Srbija ne bude slobodna“, rekao je ObradoviΔ‡.

Predsednik Narodne stranke Vuk JeremiΔ‡ je napomenuo da je Srbija „počela da se bude iz koΕ‘mara u koju su je gurnuli najgori“.

„Mi smo narod Tesle, Pupina, AndriΔ‡a, ratnika, pesnika, prvaka sveta – zasluΕΎili smo bolje od VučiΔ‡a, Vulina, BrnabiΔ‡“, rekao je JeremiΔ‡, navodeΔ‡iΒ  da je „dan pobede blizu“.

„Ovde je i levica i desnica, jer zgrada Srbije je u plamenu“, rekao je predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, prema čijim rečima vlast VučiΔ‡a počiva na strahu i laΕΎi.

Kada gori zgrada, naglasio je Lutovac, „svi su duΕΎni da je gase kao jedan“.

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris TadiΔ‡ je upozorio da je „protivnik opasan“ i da je „treΕ‘ka bitka pred nama“.

On je, komentariΕ‘uΔ‡i zviΕΎduke koji su se čuli od dela okupljenih kad se počeo da govori, rekao da je to demokratija.

„Svi koji su večeras doΕ‘li prijatelji su slobode i demokratije“, rekao je TadiΔ‡, dodajuΔ‡i da je VučiΔ‡ neprijatelj demokratije.

TadiΔ‡ je rekao i da ne treba vredjati one koji dolaze zbog sendviča na mitinge VučiΔ‡a, jer su primorani na to i treba razumetni njihovu teΕ‘ku situaciju.

On je naglasio da se VučiΔ‡ ponaΕ‘a gore i od nekadaΕ‘njeg predsednika drΕΎave Slobodan MiloΕ‘eviΔ‡a i dodao „VučiΔ‡ je trgovac ljudskim duΕ‘ama“.

Predsednik Nove stranke Zoran Ε½ivkoviΔ‡ je rekao da je ovo bio „najveΔ‡i skup opozicije posle 5. oktobra“.

„Nedostajao je 6. oktobar, nismo zavrΕ‘ili posao“, rekao je Ε½ivkoviΔ‡, dodajuΔ‡i da je neophodna lustracija i Sablja protiv kriminalaca.

Β 
Nakon govora i Ε‘etnje do Vlade i trga Slavija, okupljenim demonstrantima su se obratili i lideri Saveza za Srbiju koji su poručili da Δ‡e borba biti nastavljena sve dok Srbija ne bude slobodna.

Nakon őetnje govorili su lideri SzS Boris Tadić, Boőko Obradović, Zoran Lutovac, Zoran Živković, Borko Stefanović i drugi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.