Protest u Nišu: Zakon o saradnji sa NATO alijansom ponižavajući

Predstavnici Srpskog sabora Zavetnici, Pokreta za Srbiju i Patriotskog pokreta Srbije zatražili su danas sa anti-NATO protesta održanog u Nišu raspisivanje referenduma o saradnji Srbije sa NATO-om ocenivši da je Zakon o saradnji sa tom alijansom ponižavajući za zemlju.
Sa protesta kome je prisustvovalo oko dve hiljade ljudi je ocenjeno i da taj zakon mora biti vraćen u skupštinsku proceduru, a najavljen je i novi protest 27. marta u Beogradu.

“Taj zakon je ponižavajući jer gradjani Srbije u Srbiji treba da gledaju vojnike NATO alijanse koji su do juče ubijali našu decu, naše gradjane, vojnike i policajce i bili na strani neprijatelja OVK”, rekao je na protestu bivši komandant Žandarmerije i policijski general Bratislav Dikić.

Dikić je kazao da se srpski narod izjasnio protiv NATO-a na referendumu 1998. godine kada je pitanje bilo “Da li prihvatate učešće stranih predstavnika u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji?”.

“U rezoluciji koju je Skupština Srbije izglasala 2007. godine piše da naša zemlja nema saradnju sa vojskom NATO-a i da se taj stav može da promeni samo referendumom”, rekao je Dikić.

On je naveo da Patriotski pokret Srbije traži da se poslanici izjasne da li su imali zakon u rukama pre glasanja o njemu, jer postoje informacije da je zakon “poturen” poslanicima.

“Poslanici su zaboravili koga predstavljaju. Oni su pljunuli na srpski narod i na sve gradjane Srbije koje je NATO ubio”, kazao je Dikić.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da ostane vojno neutralna.

“U vreme kada NATO alijansa rasporedjuje svoj snage prema Ruskoj Federaciji mi biramo stranu. Mi ne možemo da okrenemo ledja Ruskoj Federaciji i zemljama koje su nas branile u svim dosadašnjim ratovima”, rekao je Dikić.

Milica Djurdjanović iz Srpskog sabora Zavetnici poručila je da Srbija nije, niti će ikada biti NATO kolonija.

“Zakon koji je potpisan tumačimo kao vid okupacije. Tražimo referendum, a istraživanja pokazuju da iza naših stavova stoji više od 80 gradjana Srbije”, rekla je Djurdjanović.

Goran Petronijević iz Pokreta za Srbiju kazao je da gradjane niko ne treba da plaši NATO bombama.

Skupu je okončan bez incidenata protestnom šetnjom do Hrama Svetog cara Konstantina.

(Beta)

Ostavite komentar