U trendu

Protest u Novom Sadu: Podrška 'Maršu za nauku'

Oko hiljadu Novosadjana okupilo se večeras u 18 sati ponovo na Trgu Republike u centru grada na 14. protestu „Protiv diktature“, nakon višednevne pauze zbog loših vremenskih prilika.

Učesnici protesta nose transparetne „Samo straha treba da se bojimo“ i „Ne budi kukavica i preziri kukavice“, kao i „Mali Alek pokljonio Trepču svojima“.

U fokusu današnjeg, a kako je najavljeno i sutrašnjeg protesta, su radnička prava i loš položaj prosvete i obrazovanja u Srbiji.

Najavljeno je da će protesti biti nastavljeni sutra na istom mestu u isto vreme, a govoriće predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Dušan Kokot.

Ovim povodom deljeni su i flajeri koji najavljuju da je „I prosveta protiv diktature“, a podseća se da su do sada proteste podržali „Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Forum beogradskih osnovnih škola“.

Predstavnik Studentskog pokreta Novi Sad Miran Pogačar na samom početku protesta poslao je poruku podrške i za današnji „Marš za nauku“, i dodao da se marš održava u oko 40 zemalja, te da je važno što će se pridužiti i protestu Protiv diktature zbog toga što bez obrazovanja i nauke nema prosperiteta u društvu.

„Poruka marša je da pametniji ne popušta, i zato mi nećemo popustiti, već ćemo se boriti danas, sutra i svaki drugi dan“, rekao je Pogačar.

On je kazao da je činjenica da su sindikati prosvete podržali proteste „pokazatelj da sindikati polako počinju da se pridružuju borbi“, ali da bi trebalo to da čine što više i masovnije, i da je „ovo tek početak“.

„Neki ljudi se boje, ali ne bi trebalo, jer jednom kada zajedno izadju u javnost i kada ih ona podrži, više niko neće smeti da ih ponižava i zastrašuje“, dodao je Pogačar.

Učesnicima protesta i šetnje deljeni su primerci dnevnih novina Danas, a vidjene su zastave Srbije, Studentskog pokreta Novi Sad, kao i crvene zastave.

Kolona prolazi kroz sam centar grada uzvikujući „Padni mi na grudi, Nebojša“, „Dole vlast“…

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar