Održani protesti „1 od 5 miliona“ u više gradova i opština (video)

Građanski protesti „1 od 5 miliona“ koji se od 30. novembra održavaju jednom nedeljno u više od 50 gradova Srbije, nastavljeni su i večeras.

Niš: Pobedićemo lažnog cara na prvim slobodnim i fer izborima

Predsednik niških demokrata i odbornik Skupštine grada Miodrag Stanković rekao je večeras u Nišu da je na miting Srpske napredne stranke u Beogradu, u okviru kampanje Aleksandra Vučića “Budućnost Srbije”, iz ovog grada danas otišlo 150 autobusa, javlja naša dopisnica iz Niša.

Protest u Nišu

Gepostet von Jugmedia am Freitag, 19. April 2019

– Mi smo se ovde okupili bez ikakve prisile i pritiska, za razliku od onih koji su ucenjeni  i koji su danas sa 150 autobusa krenuli iz Niša, kako bi podržali one koji vladaju uz pomoć  lažnog patriotizma, lažnog ekonomskog uspeha, zarobljenih medija i veštačke podele na građane i opoziciju. Ali, pobedićemo ih  na prvim slobodnim, fer i poštenim izborima, to im obećavamo – rekao je Stanković na 15. protestu “Za Niš bez straha- 1 od 5 miliona”.

Pred nekoliko stotina građana okupljenih na centralnom niškom trgu, Stanković je ponovio opozicione zahteve, saopštene na mitingu održanom 13. aprila u Beogradu- održavanje slobodnih i fer izbora, izbor novog sastava REM-a, kao i novog uređivačkog kolegijuma informativnog programa RTS-a i RTV-a. On je upitao vlast, koju je nazvao “najnesposobnijom u istoriji Niša i Srbije”, zašto ne ispuni ove, elementarne zahteve ukoliko se zaista oseća jakom, kao što uporno tvrdi.

– Oni sprovode nasilje nad institucijama, vladavinom prava i zdravim razumom, a na njihovim medijima, koji su zarobljeni, govori se  o navodnom nasilju opozicije, koje zapravo oni sprovode. Pa, zamislite vlast koja štrajkuje glađu protiv opozicije. Da li je to normalno i ima li toga igde u svetu? Ništa u Nišu  i Srbiji nije normalno- zaključio je Stanković, pozivajući još jednom vodeće državne funkcionere da podnesu ostavke.

Jovan Tamburić, predsednik Sindikata penzionisanih vojnih lica, ocenio je da se u Nišu sinoć bolje disalo jer su “neki otišli za Beograd da podrže ludilo u Srbiji”. On je kazao da aktuelna vlast mora da ode kako bi Srbija i njeni građani počeli bolje da žive, ocenjujući da su je građanski protesti “uzdrmali” i “izazvali paniku” u njenim redovima.

– I pored zaklinjanja da to neće da urade, smanjili su penzije, a tajno su prekinuli i usklađivanje penzija sa troškovima života. Od 2012. do 2018. godine penzionerima je po ovim osnovama oteto najmanje pet do šest milijardi evra i ova lopovska vlast je u pravu kada kaže da su penzioneri spasili finansijsku stabilnost Srbije. Otetim novcem pokrivali su rupe u javnim preduzećima, koja nemilice pljačkaju kroz zapošljavanje stranačkih trutova i botova, kao i kroz dilove sa stranim investitorima koji naše radnike pretvaraju u robove- rekao je on.

Tamburić je pozdravio odluku „slobodne i nezavisne opozicije“ da ne učestvuje na izborima dok oni ne budu slobodni i demokratski, ocenjujući da se izbori ipak „dobijaju na lokalu, kod svakog rođaka i komšije“. Preduslov za pobedu je i da se „opozicija oslobodi likova koji su svojim činjenjem omogućili da ovi dođu na vlast“. Nazivajući Vučića „lažnim carem i lažnim mesijom Srbije“, on je kazao da učesnici protesta „ne žele bilo čiju glavu“, već samo „elementarnu slobodu, promenu sistema i budućnost za našu decu“.

Nakon okupljanja na trgu, građani su otišli u protestnu šetnju do RTS-a u Nišu. Građani su uzvikivali „ lopovi, lopovi“ i „ RTS, SNS“.

Protestno u Nišu je, inače, bilo jedini protest  „1 od 5 miliona“ koji je sinoć održan na jugu Srbije, na kojem je prethodno organizovan u nekoliko gradova i opština.

(Danas)

2 komentara
  1. Anonimni

    onog roze placka micite

  2. petarleskovac

    A sto niste i vi kako kazete ucenili te iste da dodju na vase glupe mitinge tkz opozicije,jaka Srbija je veceras bila u Beogradu sa svojim predsednikom

Napišite komentar