U trendu

Prve poruke sa susreta: Srbiju čekaju teške i bolne odluke

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da Srbija igra ključnu ulogu što se tiče Kosova i Bosne i Hercegovine. Evropski put je od vitalnog značaja za nas i moraćemo da donosimo brojne teške i bolne odluke ako želimo članstvo u EU, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Zapadni Balkan je, prema rečima nemačke kancelarke, visoko na dnevnom redu bugarskog predsedavanja EU, te da je tema današnjeg sastanka saradnja Nemačke i Srbije, ali i odnosi u regionu.

Istakla je da je o značaju Zapadnog Balkana u Berlinu govorio i predsednik EK Žan Klod Junker, koji je bio gost zatvorene sednice Savezne vlade.

„Federika Mogerini, visoka predstavnica EU, vodi veoma važne razgovore, gde Srbija igra ključnu ulogu što se tiče Kosova, ali i BiH, i veoma je važno da imamo blisku saradnju“, rekla je Merkelova.

Dodala je da se to uvek povezuje sa razgovorima o kursu reformi koje Srbija hrabro sprovodi, te da je to kompliment predsednici Vlade Ani Brnabić.

„Radujem se današnjem sastanku. Želimo da doprinesemo da pronađemo rešenje, bez obzira što to može biti teško“, rekla je Merkelova.

Pred početak susreta sa kancelarkom, Vučić je rekao da je Nemačka za Srbiju najvažniji partner, a da će naša zemlja dati sve od sebe da se izbegnu bilo kakvi sukobi na Balkanu.

Vučić je naglasio da je Srbija posvećena miru i stabilnosti i da bi bilo kakav sukob na Balkanu vratio naše zemlje i narode 100 godina unazad.

„Daćemo sve od sebe da se tenzije i bilo kakva destabilizacija izbegnu po svaku cenu“, poručio je Vučić.

Istakao je da je za nas važno da čujemo stavove Merkelove.

„Evropski put je od vitalnog značaja za nas i moraćemo da donosimo brojne teške i bolne odluke ako želimo članstvo u EU. Da li će to biti 2025. ili u neko drugo vreme zavisi najviše od nas i sprovođenja reformi, ali i od drugih stavri u regionu.“

Predsednik Srbije je uputio veliku zahvalnost Merkelovoj na zainteresovanosti i ličnoj ogromnoj pažnji koju poklanja Srbiji i regionu, uz ocenu da je Nemačka za Srbiju najvažniji partner.

U zajedničkom obraćanju medijima sa nemačkom kancelarkom on je rekao da bismo, da toga nije bilo, imali mnogo više kriza nego što ih je bilo u prethodnom periodu.

„U bilatrelnim odnosima napravili smo krupne pomake napred“, rekao je Vučić i naveo da je prošle godine trgovinska razmena dve zemlje dostigla 4 milijarde i 343 miliona evra, da je uvećana u prva dva meseca ove godine za 12,6 odsto.

Kako kaže, može se očekivati da do kraja 2018. godine dostigne i čitavih pet milijardi evra.

„Nemačka je za Srbiju najvažniji partner i najznačajnija zemlja u EU“, konstatovao je Vučić.

Vučić je primetio da loše vesti u Srbiji, kao i u velikom broju drugih zemalja, dominiraju, iako su juče, na primer, u Srbiji postavljena dva kamena-temeljca za dve nove nemačke fabrike.

„Dominiraju te lošije vesti o nedovoljnoj stabilnosti. Verujem da ćemo uz nemačku i evropsku pomoć moći sve to da prevaziđemo i građanima garantujemo sigurnu budućnost“, rekao Vučić.

Merkelova i Vučić će nakon obraćanja medijima imati radni ručak, a kako je ranije saopštio kabinet nemačke kancelarke posebno će se razgovarati o bilateralnim odnosima, kao i reagionalnim pitanjima, ali i evropsko-političkim temama.

Ovo je 12 susret Vučića i Merkelove, a drugi za poslednjih mesec i po dana.

(Sputnjik/Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (5)