U trendu

Prvi čovek NATO-a o tome zašto je Srbija bombardovana: „Zadatak bio da se prekine rat“

NATO nema planove da smanji prisustvo svojih snaga niti misije KFOR-a na Kosovu i Metohiji, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, istakavši da je razlog što je NATO na KiM – da štiti sve ljude, a tako i srpsku zajednicu.

Na pitanje zašto se desio pogrom 2004. godine ako KFOR garantuje bezbednost, Stoltenber je odgovorio da je KFOR tu da štiti i Srbe i da će biti aktivni ako je potrebno, i podsetio da imaju velika ovlašćenja od Ujedinjenih nacija, dodajući da će se truditi da imaju veliki broj oružanih snaga koje će ostati tamo.

Govoreći za TV Prva o NATO bombardovanju 1999. godine, Stoltenberg je ocenio da je „zadatak bio da se prekine rat i humanitrana katastrofa, a istovremneo da se spreče gubici života civila“ i dodao kako „ne traži od Srba da zaborave ono što se desilo 1999. godine“, ali da „želi da Srbija i NATO sarađuju“.

Stoltenberg je rekao da je misija iz 1999. godine bolno pitanje, ali isti je slučaj sa svim drugim ratovima u Evropi, i dodao kako su se zemlje koje su se borile bile u stanju da idu u budućnost.

Podsetio je da je prošle godine sa predsednikom Aleksandrom Vučićem posmatrao zajedničku vežbu na temu kako se izboriti sa prirodnim katastrofama i dodao „mi sada radimo zajedno i pomažemo da se uništi opasna municija u Iraku“.

On je ocenio da je Evropa puna zemalja koje imaju komplikovanu prošlost i koje su međusobno ratovale, ali i da je važno „da gledamo u budućnost“.

Komentarišući deklaraciju o Kosovu iz Rusije, Stoltenberg je rekao da NATO ne želi konfrontaciju sa Rusijom „i ne želi novi hladni rat, već dijalog“, a rezulucija je, kaže, deo uobičajenih poruka koje dolaze iz Rusije.

– Zaboravlja se na humanitarnu katastrofu na Kosovu i Metohiji koju smo mi preko godinu dana pokušavali da prekinemo diplomatskim putem, ali nasilje se nastavilo i zato smo morali da prekinemo to ubijanje – rekao je Stoltenberg.

On je ocenio da NATO od tada sve vreme radi sa Srbijom kako bi smo osnažili svoje partnerstvo i saradnju, kao i da bi pomogli srpskim zajednicama na Kosovu.

– Mnogi saveznici NATO-a vrlo blisko sarađuju sa Srbijom. Investiraju u različite projekte i kompanije u Srbiji, tako da mislim da postoji veliki potencijal za to da se radi još više toga zajedno, i ako ste u stanju da pogledate u budućnost i vidite potencijal. Mnoge evropske zemlje su upravo to uspele da urade, prošlost nisu zaboravile, ali su je prevazišle – rekao je Stoltenberg.

On je rekao da nikad ne bi pogurao Srbiju da donese odluku oko priključenja NATO, a kao prednost priključenja navodi da te zemlje štiti NATO.

(Tanjug)

12 komentara
 1. Anonimni

  niko vas ne zeli,najbolje bi vam bilo da se selite iz cele EVROPE:

 2. Anonimni

  pa nije odgovoriona pitanje, zasto se dogodio progon srba 2004 ako je nato tu da stiti sve? zasto nisu sprecili pljacku i paljenje crkvi?

 3. batamrca

  vi go…nari ste i zakuvali to pa onda ajde kobajagi da branimo i otimemo im lopovi i zlocinci ste vi

 4. Anonimni

  vi go…nari ste i zakuvali to pa onda ajde kobajagi da branimo i otimemo im lopovi i zlocinci ste vi

 5. Anonimni

  Ono, kada ubica dođe na parastos ubijenom i bezočno laže…

 6. Anonimni

  Lakše je podnijeti i bombe, nego da te prave debilom i pričaju ti šuplje priče…Dokle više tog farbanja ?

 7. Anonimni

  Razumemo, isto kao sto je na primer Hitler u ocima nekih bio humanista, verovatno i u svojim – e takvi ste vi humanisti. Vi ste te shiptare naoruzavali i pomagali, direktno izazvali taj sukob, kao i Hrvate pre proterivanja Srba iz Hrvatske. Dovoljno je pogledati sta zadnjih 20 godina radite po svetu, i pametnome dosta (i ranije ste radili, ali vishe nikakava propaganda ne moze to da sakrije).

 8. Anonimni

  NATO zlocinacka organizacija

 9. bambi

  Amerikanci kada su bacali atomske bombe na Hirosimu i Nagasaki, kojom prilikom su ubili u najtezim mukama preko 30.000 beba i dece i jos 200.000 hiljada ljudi i jos 2 miliona indirektno i jos do dana danasnjeg izmutirali ljudski dnk, izjavili su da su to uradili da bi zaustavili II svetski rat i dalja ubijanja (procitati knjigu Svetlije od hiljadu Sunaca od Roberta Junga). Koliko vidim, na isti fazon pravdaju ubijanja u Srbiji. Vazno je naglasiti, da se prilikom napada atomskim bombama ljudima gori koza i otpada sa mesa, da im se srce raspada, da im kapilari pucaju u mozgu, da im se utroba prosipa iz stomaka, da im se pluca isusuju, dakle ono sto su radili amerikanci kao narod je jednako odvratno od onoga sto je radio Adolf Hitler ako ne i gore. Bobme su potpuno nepotrebno bacene jer je Japan bio odavno unisten i pred kapitulacijom. Razlog bacanja bobmi je da bi amerikanci pretekli ruse i odneli pehar u II svetskom ratu. Sa amerikancima nikada ne bi smo trebali da imamo ikakve bilateralne odnose. To je odvratna nacija.

  1. Anonimni

   Sa amerikancima nikada ne bi smo trebali da imamo ikakve bilateralne odnose. To je odvratna nacija.-NAJBOLJI OPIS

 10. SRBIN

  ovaj lazeeeeeee ko ker crko dabogda

 11. Anonimni

  mogli smo ga mi prekinuti i bez vas, samo vam se ne bi dopao ishod

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike