U trendu

Prvo javno tužilaštvo: Nije bilo nasilničkog ponašanja prema novinarima tokom Vučićeve …

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivične prijave novinara koji su bili napadnuti na skupu ispred Doma Narodne skupštine organizovanom povodom inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, objavilo je danas na svom sajtu to tužilaštvo.

Tužilašto je, pozivajući se na izjave svedoka, navelo i da nije bilo ugrožavanja sigurnosti ili nasilničkog ponašanja prema novinarima.

To tužilaštvo je donelo rešenje „kojim su odbačene predmetne krivične prijave“ i navelo da njihovi podnosioci imaju pravo na prigovor“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, tužilaštvo je utvrdilo da se u konkretnom slučaju „eventualno radi o prekršaju iz oblasti javnog reda i mira“.

„Ministarstvu unutrašnjih poslova je naloženo da se protiv učesnika skupa podnesu prekršajne prijave Prekršajnom sudu, a zbog prekršaja predvidjenih Zakonom o javnom redu i miru“, navodi se u saopštenju.

To tužilaštvo je podsetilo da je „povodom dogadjaja ispred Doma Narodne skupštine i na Trgu Nikole Pašića 31. maja kada su prema napisima u medijima napadnuti novinari“ formiralo po službenoj dužnosti predmet radi provere medijskih navoda.

Navodi se i da su 2. i 6. juna  ispitana sva lica koja su smatrala da su tada bila oštećena.

„Sve izjave date od strane lica koja su smatrala da su oštećena ovo tužilaštvo je tretitalo kao podnetu krivičnu prijavu protiv NN lica, te je sproveden jedinstveni postupak“, dodalo je tužilaštvo.

Ministarstvu unutrašnjih poslova dostavilo je Tužilštvu dva izveštaja u kojim je navedeno da je utvrdjen identitet osobe koja su učestvovale u dogadjajima i da su uzete izjave od svih koji su smatrali da su oštećeni, kao i od svedoka.

Iz izjava svedoka „proizilazi da su videli dogadjaje koji su se desili i to one koji se tiču izvodjenja pojedinih novinara iz mase“ i „svi su izjavili da bi došlo do mnogo većih incidenata i ‘linča’, samim tim i težeg telesnog povredjivanja učesnika skupa, da ovi novinari, kao i neki gradjani nisu izvedeni iz mase“, prenelo je tužilaštvo.

Naveli su i da su pritom osobe koja su učestovala u tome „ponašale pristojno, da nikome nisu pretile, da su upućivale molbe da se prestane sa provokacijama…“.

Tužilaštvo je našlo da ne postoje osnovi sumnje da je bilo koje lice izvršilo krivično delo ugrožavanje sigurnosti ili nasilničko ponašanje niti bilo koje drugo krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Ispred Skupštine Srbije napadnuta je novinarka lista Danas, saradnik agencije Tanjug, novinarka Radija Beograd, kao i novinari Insajdera i Vajsa i učesnik protesta „Protiv diktature“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.