U trendu

PÅ¡enicom u Srbiji zasejano 430.000 hektara, a neophodno 500.000

U Srbiji je pÅ¡enicom jesenas zasejano 430.000 hektara, a treba bar 500.000, rekao je danas stručni saradnik firme „Best Seed Producer“ (BSP) Miroslav MaleÅ¡ević.

Rekao je da su „mnogi odustali od setve zbog visokih troÅ¡kova i niske cene pÅ¡enice prosečnog kvaliteta, a da malo ima roda koji je vrhunskog kvaliteta i koÅ¡ta viÅ¡e od 20 dinara po kilogramu“.

MaleÅ¡ević je rekao da je pÅ¡enica nikla i da je čak moÅŸda malo bujnija nego Å¡to bi bilo poÅŸeljno.

Direktor poslovnog uduÅŸenja „Åœita Srbije“ Miroslav MaleÅ¡ević rekao je da joÅ¡ nema preciznih podata, a procena je da je zasejano viÅ¡e od 400.000 hektara, a setva će trajati do novembra.

„U Srbija se u poslednjih sedam godina pÅ¡enica seje na 550.000 do 650.000 hektara. PÅ¡enica je u dobrom stanju i do sada je nikla na oko 50 odsto zasejanih povrÅ¡ina, a proÅ¡le godine u ovo vreme na svega pet odsto“, rekao je Saković.

Setva još traje u centralnoj Srbiji od Kragujevca do Prokuplja gde je vladala ekstremna suša.
Saković je rekao da je teško reći šta je optimalni rok za setvu, ali da to nije 31. oktobar jer je taj rok utvrdjen ranije, dok se sada seju drugačije, savremenije sorte.
„Poslednjih godina pÅ¡enica se seje u oktobru i novembru, retko u decembru“, kazao je Saković.
Proizvodjači su, po njegovim rečima, upotrebili 50 odsto „deklarisanog semena“ i neće odustati od sejanja jeftinijeg, „merkantilnog ÅŸita“ koje daje slabiji prinos. Tako će biti „sve dok se ne nadju podsticajna sredstva za proizvodjače“ da bi sejali kvalitetniju, mada skuplju semensku pÅ¡enicu koja daje veći rod.

Saković je rekao da proizvodjači u Srbiji ne treba da očekuju značajno poskupljenje pÅ¡enice jer je Å¡est od poslednjih sedam godina u svetu bilo rekordno po proizvodnji te ÅŸitarice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar