U trendu

PSG: Neprimerene aktivnosti paravojnog kampa na Zlatiboru koji zloupotrebljava decu

Pokret slobodnih gradjana (PSG) saopštio je danas da smatra neprimerenim i štetnim aktivnosti u „Omladinsko patriotskom kampu Zlatibor 2018“ gde ratni veterani iz Srbije i Rusije obučavaju decu paravojnim veštinama.

„Decu treba učiti snalaženju u prirodi i poštovanju za nju, omogućavati im da izgrade svoj lični, etnički i nacionalni identitet. Ali tamo gde su vaspitno-nastavna sredstva modeli vatrenog oružja i maskirne uniforme, a učitelji vojni veterani, radi se o drugoj vrsti pripreme, onoj koja nije za dečji uzrast i kojoj su i mnogi odrasli – nedorasli“, naveo je PSG u saopštenju.

Pokret je upitao Ministarstvo prosvete da li je saglasno sa ovakvim načinom medjunarodne saradnje u obrazovno-rekreativnoj vannastavnoj aktivnosti, na osnovu kojih kompentencija i ko sprovodi te aktivnosti?

Dodaju da se u obrazovnim i sportsko-rekreativnim aktivnostima s razlogom neguju izvidjacka udruženja i orijentiring i da zamena za njih nisu i ne smeju da budu – dečije paravojske.

„Srbija ima prošlost koja je opterećena zločinima paravojnih formacija i ne može sebi dopustiti stvaranje novih za neke buduće ratove protiv drugih naroda na Balkanu“, naveli su.

Ruski portal Raša tudej objavio je video snimak sa Zlatibora gde je, prema opisu navedenom uz snimak, otvoren kamp za decu koji organizuju „srpske i ruske veteranske patriotske grupe“ i u kojem deca uče osnovne tehnike preživljavanja u prirodi, pružanje prve pomoći, ponašanje u borbama, pucanje iz puške i odbranu noževim.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar