U trendu

PSG: Srbija dobila agenciju za legalizaciju korupcije

Pokret slobodnih gradjana (PSG) upozorio je danas da se postavljanjem Dragana Sikimića na čelo Agencije za borbu protiv korupcije pravi institucija za legalizaciju korupcije i progon političkih neistomišljenika vladajuće stranke.

U saopštenju PSG ističe da je Sikimić, kojeg je Odbor Agencije pre dva dana izabarao za direktora te institucije, aktivista, kandidat i finansijer Srpske napredne stranke (SNS).

„Očigledno i drsko izigravanje zakona nije slučajno – korupcija sada ima čvrsto pokriće u Agenciji, a vlast novi bič za progon političkih neistomišljenika. Srbija više nije država institucija i vladavine prava, već partijska družina i despotija“, smatra PSG i navodi da je Sikimić bio kandidat za odbornika opštine Zemun na listi vladajuće stranke, da je redovno učestvovalo u predizbornim aktivnostima i da je na listi donatora SNS.

Pokret je podsetio da je Agencija za borbu protiv korupcije ranije pokrenula postupak protiv SNS zbog sumnjivih donacija kojima je finansirana kampanja te stranke 2014. godine i radila provere donatora za predsedničku kampanju Aleksandra Vučića, pa je „ishod tih provera sada lako pogoditi“.

„U isto vreme, Odbor Agencije ne odlučuje skoro dva meseca o žalbi predsednika Pokreta Saše Jankovića na odluku v.d. direktora Agencije kojom je Jankoviću, bez ikakvog na zakonu zasnovanog razloga, praktično zabranjeno da dve godine zaradjuje za život“, navodi se u saopštenju PSG.

Ocenjeno je da je „partijska SNS država razorila institucije Srbije kako bi nekažnjeno radila sve što hoće, finansirala se kako hoće i proganjala političke protivnike“.

„Pokret slobodnih gradjana želi da gradi Srbiju kao institucionalnu državu vladavine prava i garantuje da, kada bude preuzeo odgovornost, nijedan član Pokreta neće biti na čelu nezavisnih i samostalnih institucija“, ističe su saopštenju PSG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar