U trendu

PSG: U Srbiji sve više zloupotreba jezika u političke svrhe

Odbor za ljudska i manjinska prava i rodnu ravnopravnost Pokreta slobodnih gradjana (PSG) saopštio je danas, povodom Medjunaronog dana maternjeg jezika, da se u Srbiji jezik sve više zloupotrebljava u dnevno političke svrhe u cilju obračuna sa političkim neistomišljenicima i podsticanja netolerancije u višenacionalnim sredinama.

„Brigu o maternjem jeziku su od stručnjaka preuzele ideološke i političke grupacije praveći od jezika i višejezičnosti osetljivo mesto netolerancije“, navedeno je u saopštenju.

Dodaju da smo svedoci vremena u kome „ova bahata i štetočinska vlast već godinama neguje jezik mržnje i konflikata medju narodima u Srbiji i regionu o čemu svedoče i naslovi tabloida povodom nedavnog susreta zvaničnika Hrvatske i Srbije“.

„Današnja politička scena obiluje nedostatkom dijaloga, neposedovanjem političke, društvene i jezičke kulture i nedostatkom ljudske pristojnosti“, ocenili su.

Kako su naveli, PSG će brigu o maternjem jeziku vratiti u institucije i obezbediti da se glas svih nacionalnih manjina čuje u izradi i javnih politika, programa i projekata koje će se sprovoditi za dobrobit svih.
 
Tim povodom, pozvali su gradjane da u petak, 23. februara prisustvuju tribinu „Maternji jezik politike“ u Centru za kulturnu dekontaminaciju, na kojoj će govoriti Borka Pavićević, Teofil Pančić, Novi Nebojša Milenković, Dragoljub Draža Petrović, Zoran Hamović i Ana Janković Jovanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.