U trendu

PUPS: Uključiti Španiju u briselski dijalog Beograda i Prištine

Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) predložila je danas državnom vrhu da pozove Španiju da se kao jedna od pet zemalja EU koja nije priznala nezavisnost Kosova, aktivnije, u okviru tima evropskih posrednika, uključi u briselski dijalog Srbije i Prištini.

U saopštenju PUPS, članica vladajuće koalicije, naveo je da predlaže državnom vrhu da, istovremeno, isti diplomatski i prijateljski poziv i ostalim članicama EU koje nisu priznale Kosovo – Slovačkoj, Rumuniji, Kipru i Grčkoj.

„Srbija mora da koristi sve medjunarodne okolnosti koje joj, trenutno, idu na ruku, a posebno rezolutan stav EU da ne priznaje izglasanu nezavisnost Katalonije jer nije u skladu sa Ustavom Kraljevine Španije. Jedini jezik koji Evropa perfektno razume, a na koji je i Španija upozorila, jeste sveto pravilo svojine“, naveo je PUPS.

Ta stranka smatra da je idealan trenutak da pregovarači Beograda za narednu rundu dijaloga o Kosovu u Briselu kandiduju upravo pitanje zaštite imovine države Srbije, gradjana Srbije i Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Kosovu i Metohiji.

Prema katastarskim knjigama iz 1999. godine, od ukupno 1.090.410 hektara zemljišta na Kosovu i Metohiji, društvena, privatna i crkvena imovina iznosi 641.071 hektar ili 58,79 odsto, a vrednost se procenjuje na 220 milijardi evra, navela je ta partija.

PUPS je dodao da su Albanci uzurpirali oko 80 odsto te imovine, a, na primer, samo u četiri opštine (Peć, Klina, Istok i Orahovac) nelegalno je zauzeto 76.000 parcela čiji su vlasnici Srbi, a na kompletnoj teritoriji Kosova uzurpirano je oko milion parcela obradivog zemljišta, livada i šuma u privatnom vlasništvu Srba, procenjenog na 50 milijardi evra.

„Posebna stavka u tim razgovorima u Briselu bi svakako trebalo da bude i izgubljena dobit srpskih preduzeća zbog nemogućnosti korišćenja svojih kapaciteta na Kosovu i Metohiji. Tako je samo Elektroprivreda Srbije, na primer, godišnje gubila 170 miliona evra prihoda na Kosovu i Metohiji što, za prethodnih 17 godina, iznosi čak 2,9 milijardi evra izgubljenih prihoda“, naveo je PUPS. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.